Al eens gedacht aan metalen dakbedekking?

29 december 2023 · door Tara

Wanneer je nieuwe dakbedekking nodig hebt, denk je direct aan klassieke dakpannen van klei of leien dakpannen. Maar tegenwoordig kun je jouw dak ook laten bekleden met een metalen dakbedekking. We hebben het dan niet over die metalen golfplaten die je op schuurtjes ziet, maar over verschillende sierlijke varianten. In dit artikel vertellen we je meer over de mogelijkheden.

Voordelen van metalen dakbedekking

Ga je verbouwen, dan staat duurzaamheid voorop. Iedereen denkt na over de impact op het milieu en de vraag naar duurzame en circulaire bouwmaterialen is dan ook enorm toegenomen. Dit is dan ook direct het grootste voordeel van een dakbedekking van metaal. Het materiaal is 100% recyclebaar en heeft een levensduur van wel 60 jaar of langer. Hagel en wind krijgen geen kans het dak te beschadigen en uv-straling wordt gereflecteerd, waardoor het zomers een stuk koeler blijft in huis. Bovendien zijn daken van metaal in diverse kleuren en texturen verkrijgbaar, waardoor het toepasbaar is in elke stijl; van strak en modern tot landelijk en romantisch.

Verschillende soorten metalen daken

Ben je geïnteresseerd in een metalen dak, dan heb je de keuze uit verschillende materialen. Elk materiaal biedt zijn eigen voordelen, waarbij sommige soorten beter passen bij een moderne woning en andere materialen weer beter bij een historisch pand. We zetten de verschillende materiaalsoorten op een rij:

  • Staal: Stalen daken worden gemaakt met een dakbedekking van metalen platen. Is je bestaande dakconstructie nog stevig genoeg, dan kunnen de metalen platen over je bestaande dak heen worden geplaatst. Dit noem je een overzetdak. De platen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, vormen en formaten, zoals de dakpanplaten, die eruitzien als dakpannen.
  • Zink: Zink op het dak heeft als grootste voordeel dat het volledig onderhoudsvrij is en een levensduur heeft van wel 100 jaar of langer. Omdat zink een plooibaar materiaal is, kan het prima ingezet worden bij ingewikkelde dakvormen.
  • Aluminium: Aluminium is minder budgetvriendelijk dan staal, maar heeft als voordeel dat de platen zonder boorgaten aan elkaar bevestigd kunnen worden. Dit vermindert de kans op lekkage. Omdat aluminium van nature reageert op zuurstof, ontstaat er een natuurlijke beschermlaag tegen roest. Aluminium gaat tot wel 100 jaar mee.
  • Koper: De chicste uitstraling bereik je met een dakbedekking van koper. Het is dan ook meteen de duurste optie. Koper geeft een unieke uitstraling aan je huis en verkleurt door de jaren heen van koperkleur, naar donkerbruin tot mintgroen. Ook koper gaat tot wel 100 jaar mee en is volledig onderhoudsvrij.

Een nadeel van metaal op je dak is het geluid. Alles wat op je dak terechtkomt, hoor je. Ook regen en hagelstenen. Het valt dan ook aan te bevelen om te kiezen voor een metalen dakbedekking met isolatie. Wanneer je de voordelen bekijkt en uiteenlopende materiaalsoorten, zie je dat een metalen dakbedekking al lang verder gaat dan alleen op je tuinhuis.

Heb je belangstelling voor een dakbedekking van metaal? Ga dan eens in gesprek met een specialist en laat je goed informeren over de kosten en mogelijkheden bij jou thuis. Je vindt de dichtstbijzijnde dakdekker via de listings op onze website.

Daken informatie