Alles over een groendak aanleggen

17 januari 2022 · door Fabian

Een tuin waarvoor je een premie ontvangt, die je concentratie verbetert en die gezond is voor de mensen in je wijk. Bestaat dat? Jazeker en dit zijn nog maar een paar voorbeelden. Een groendak is een dak waarop je, in plaats van dakpannen, planten en mossen laat groeien. Zelfs een hele moestuin of park behoort tot de groendak mogelijkheden. Het aanleggen biedt heel veel voordelen. In dit artikel lees je alles over een groendak; van de voordelen, de prijs van een groendak tot de groendak opbouw.

Voordelen van een groen dak aanleggen

Kies je voor het aanleggen van een groendak, dan help je niet alleen het milieu, maar ook jezelf. Zo kun je in de winter tot 12% op je energierekening besparen en combineer je jouw groendak met zonnepanelen? Dan leveren de zonnepanelen een hoger rendement, tot wel 6%, én gaan langer mee. Maar een groendak aanleggen biedt nog veel meer:

  • Fijn tegen de hitte: Met een groen dak is het bij tropische temperaturen tot wel 4 °C koeler dan zonder groendak. Gebruik je thuis of op kantoor een airco; dan bespaar je ook op het verbruik hiervan.
  • Minder regenwater: Dankzij verdamping van regenwater en een geleidelijke afgifte van een teveel aan regenwater, belast je het riool tot wel 50% minder dankzij een groendak. Rekening houdend met de steeds hogere hoeveelheid neerslag, is dit een welkom hulpmiddel tegen wateroverlast in steden en de belasting van het waterzuiveringssysteem.
  • Zuiver de lucht: Door een groen dak help je mee aan de zuurstofproductie en de opname van CO2. Zo draag je bij aan een schonere lucht voor iedereen.
  • Geluidsisolatie: Een groendak zorgt voor geluidsisolatie van 10 decibel tot wel 46 decibel.
  • Langere levensduur dak: Verdubbel de levensduur van je dak tot wel 50 jaar dankzij de bescherming tegen UV-straling.
  • Brandveilig: Een groen dak vat tot 24 keer minder snel vlam dan een bitumen dak, hiermee voorkom je dat brand snel doorslaat.

Een groendak kun je overal aanleggen. Beschik je niet over een plat dak met bitumen? Dan plaats je gewoon een groen dak op je tuinhuis of garage bijvoorbeeld. Ook op een hellend dak met een hellingsgraad tot 45 graden, kun je prima een groendak aanleggen.

Hoe ziet de opbouw van een groendak eruit?

De meeste groene daken beschikken over dezelfde opbouw. Er is altijd een waterdichte beschermlaag; doorgaans de reeds aanwezige dakbedekking. Hierop wordt de drainagelaag met filterdoek bevestigd. De drainagelaag zorgt voor de ideale vochthuishouding en waterafvoer. De hierop volgende substraat laag is de voeding voor de beplanting welke kan bestaan uit allerlei planten of zelfs bomen en groenten. Een sedum groendak heeft het minste gewicht. De dikte van een groendak varieert van 5 centimeter tot een meter, afhankelijk van het type begroeiing.

Wat is de prijs van een groendak?

Een groendak prijs varieert naargelang het type dak wat je gaat bekleden, de gebruikte materialen en het soort begroeiing. Bovendien verlaagt de groendak subsidie de prijs aanzienlijk. Voor de draagstructuur en waterdichte bedekking kun je gebruik maken van de renovatiepremie. Je hebt al een groendak vanaf € 40,- per m2. Benieuwd wanneer je jouw groendak het beste kunt aanleggen? Vraag direct advies aan een professional. Vind gemakkelijk een dakdekker in de buurt op deze website en laat je informeren.

Groendaken Daken informatie