Alles over een lichtstraat in een plat dak

13 april 2023 · door Tara

Woon je in een huis met een uitbouw? Dan kun je overwegen daar een lichtstraat in te laten plaatsen. Met een lichtstraat plaatst de dakdekker aan elkaar gekoppelde ramen op het dak van de uitbouw. Je ziet ze meestal in een serre, bijkeuken of veranda. Hierdoor geniet je van natuurlijk licht en maak je van de uitbouw een sfeervolle ruimte met mooie lichtinval. In dit artikel vertellen we je alles over een lichtstraat in een plat dak.

Verschillende soorten lichtstraten

Wil je een lichtstraat op een plat dak plaatsen? Dan zul je merken dat er veel verschillende vormen zijn om uit te kiezen. Ook moet je nadenken over de ventilatiemogelijkheden en zonwering voor je lichtstraat. Niet elke lichtstraat zal geschikt zijn voor jouw dak. Sommige lichtstraten zijn speciaal gemaakt voor hellende daken en andere juist voor een plat dak. We zetten een aantal verschillende vormen voor je op een rij:

  • Vlakke lichtstraat: Deze vorm kan zowel in een hellend dak, als in een plat dak worden geplaatst. Het is eigenlijk de simpelste variant; een platte plaat van glas (of kunststof), waarbij de ruiten van elkaar gescheiden zijn met tussenstijlen.
  • Lessenaar lichtstraat: De lessenaar loopt schuin omhoog en heeft een rechtopstaande zijkant. Deze lichtstraat zie je ook alleen op platte daken. Deze vorm kan rechtstreeks tegen de gevel worden geplaatst, maar ook losstaand op het dak.
  • Zadeldak lichtstraat: Wanneer een lichtstraat in een punt naar elkaar toeloopt, spreek je over een zadeldak lichtstraat. Een zadeldak lichtstraat wordt in het midden van een plat dak geplaatst.
  • Schilddak lichtstraat: Een chique variant van de zadeldakvorm is het schilddak. Hierbij lopen er niet alleen 2 panelen in een punt tegen elkaar, maar ook twee zijkanten. Je krijgt dan vier schuine vlakken die tegen elkaar aan staan. Een andere naam is een zadeldak met wolfseinden.

Naast de vorm, ventilatie, zonwering en het formaat, kun je ook kiezen uit kozijnen van hout, aluminium of kunststof. Daarnaast moet je nadenken over het materiaal van je ruiten; kies je voor kunststof of glas? Om warmteverlies tegen te gaan, is het belangrijk je te verdiepen in de isolatiewaarden van de verschillende materialen. 

Lichtstraat op een plat dak prijs

Een lichtstraat op een plat dak van kunststof is de meest budgetvriendelijke variant en koop je al vanaf € 470,- euro. Kies je voor een kwalitatief hoogwaardig merk, als een Velux lichtstraat bijvoorbeeld? Dan beginnen de prijzen vanaf € 1591,- euro. Dit heeft niet alleen met de merknaam te maken, maar ook met de afmeting en materialen die gebruikt worden voor de kozijnen en ruiten. Deze gemiddelde prijzen zijn exclusief de plaatsingskosten door een professionele dakdekker.

Schakel hulp in van een vakman

Zoals je leest is het uitkiezen van de beste lichtstraat best een klus voor kenners. De specialist kan je bijvoorbeeld adviseren over de voor- en nadelen van kunststof glas of HR+++ glas, de beste vorm die je kunt kiezen, de verschillende zonwerende opties en ventilatiemogelijkheden. Ga eens in gesprek met een vakman uit je buurt. Je vindt een dakdekker via de listings op deze website. 

Dakramen Daken informatie