Alles over een rookkanaal aanleggen in bestaande schoorsteen

31 oktober 2023 · door Tara

Stel, je hebt een sfeervolle houtkachel, gaskachel of open haard op het oog. Dan kun je deze niet zomaar aansluiten op je bestaande schoorsteen. Om een kachel te installeren moet er namelijk altijd een speciaal rookkanaal worden aangelegd in je schoorsteen. Een rookkanaal is namelijk iets anders dan een schoorsteen. In dit artikel bekijken we hoe je een rookkanaal kunt aanleggen in een bestaande schoorsteen.

Verschil tussen een rookkanaal en schoorsteen

Het lijkt logisch, een stenen schoorsteen die tevens dienst doet als rookkanaal. Toch zijn een schoorsteen en een rookkanaal niet hetzelfde. De schoorsteen is de gemetselde doorvoer vanaf de grond van het huis naar het dak. Het rookkanaal is een buis binnen in de schoorsteen, waardoor de rook naar buiten wordt geleid. Hiermee voorkom je dat schadelijke dampen je huis kunnen binnendringen en zorg je voor een gezonde afvoer van de vrijkomende rookgassen. Een rookkanaal voorkomt roetaanslag in je schoorsteen en hiermee de kans op een schoorsteenbrand.

Rookkanaal aanleggen in bestaande schoorsteen

Voor het aanleggen van een rookkanaal kijkt de specialist allereerst naar het soort materiaal dat je gebruikt om te verwarmen. Stook je op gas, hout of pellets bijvoorbeeld? Is de keuze duidelijk? Dan wordt hierna gekeken naar een aantal andere aandachtspunten:

  • Staat van de schoorsteen: Is het metselwerk nog in orde, zijn de bakstenen niet gescheurd en hoe is de doorgang naar buiten. Soms zijn er stukken dichtgemetseld of is de doorgang te nauw en moet deze verbreed worden.
  • Hittebestendigheid: Afhankelijk van het soort kachel, wordt gekeken naar de benodigde hittebestendigheid van het rookkanaal. Zo kan een houtkachel temperaturen van 800 graden bereiken en een gaskachel temperaturen van 350 graden.
  • Enkelwandig, dubbelwandig of flexibel: Er wordt een keuze gemaakt uit drie soorten rookkanalen. De enkelwandige rvs variant wordt alleen toegepast bij gaskachels, vanwege de lagere temperaturen. Enkelwandige rookkanalen mogen leiden tot aan het plafond en niet tot buiten de woning uitkomen. De dubbelwandige variant bestaat uit een binnen- en buitenbehuizing waar glaswol tussen zit die dient als isolatie. Dit type is geschikt voor elk soort brandstof en mag wel, door het plafond, buiten het huis uitsteken. De flexibele soort wordt toegepast bij schoorstenen met bochten.

Bij het plaatsen van het nieuwe rookkanaal gelden er wettelijke regels over de hoogte van het lossen van zogenaamde afvalgassen. Rookgassen kunnen bij buren via ramen, ventilatiekanalen en luchtroosters naar binnen dringen, wat tot luchtvervuiling en een slecht binnenklimaat leidt. Hoe hoog moet een schoorsteen dan bijvoorbeeld minimaal zijn voor een houtkachel? Dat verschilt per daksoort. Voor hellende daken geldt een afstand vanaf minimaal 50 centimeter boven de nok en voor platte daken een afstand van 2 meter boven het platte dak.

Schakel de hulp in van een specialist

Je kunt je voorstellen dat het aanleggen van een rookkanaal vakwerk is wat nauwkeurig moet worden uitgevoerd. Het beste schakel je dan ook een expert in die je eerst voorziet van een deskundig advies en een duidelijke offerte. Je kunt bijvoorbeeld verschillende experts uitnodigen om offertes te vergelijken en zo je uiteindelijke keuze bepalen. De dichtstbijzijnde vakman vind je gemakkelijk door je postcode in te vullen via de listings op onze website.

Daken informatie