Alles over shingles op je dak

31 januari 2022 · door Fabian

Heb je een tuinhuisje, een carport, een schuur, vakantiehuisje of bijvoorbeeld een prieeltje? Dan beschik je misschien al, zonder het te weten, over shingles op je dak. Shingles worden namelijk vaak gebruikt als dakbedekking voor bijgebouwen vanwege het lichte gewicht en de sterke waterdichtheid. Ook werken shingles geluiddempend waardoor je geen lawaai hebt van regen op je dak. In dit artikel vertellen we je alles over shingles als dakbedekking.

Wat zijn shingles?

Shingles zijn een type dakbedekking die bestaan uit elkaar overlappende delen. Van oorsprong waren dit dakleien, maar tegenwoordig worden shingles gemaakt van hout of bitumen. Omdat shingles makkelijk en snel te plaatsen zijn, worden ze vaak gebruikt door handige doe-het-zelvers. Je kunt shingles vastnagelen of lijmen en bovendien zijn shingles zeer budgetvriendelijk. Het uiterlijk van je shingles roof bepaal je helemaal zelf. De shingles zijn namelijk in veel verschillende kleuren en vormen verkrijgbaar. Voor een landelijke uitstraling zijn houten shingles bijvoorbeeld zeer geschikt en voor een meer strakke look, kies je voor zwarte rechthoekige shingles.

Verschillende type shingles

Voordat je begint met de shingles moet je eerst zorgen dat je een keuze hebt gemaakt uit het type shingle en de uitstraling. Daarnaast denk je na over de gewenste kleur en vorm. Je kunt shingles verkrijgen in een rechthoekige vorm, een 6 hoekige vorm (hexagonaal) en met een zogenaamde “beverstaart”. Bij een beverstaart shingle is de onderkant rond. Voor shingles kun je kiezen uit:

  • Shingles van bitumen: Een groot voordeel van bitumen is dat je deze shingles in veel verschillende kleuren kunt bestellen en het gewicht is zeer laag. Bovendien zitten er vaak al 3 tot 5 shingles op 1 rij, waardoor het bevestigen heel snel kan gaan. Bitumen shingles bevestig je direct op de, vlakke, houten ondergrond.
  • Shingles van hout: De keuze voor houten shingles wordt vaak gemaakt vanwege de rustieke uitstraling en de duurzaamheid. Je kunt kiezen uit cederhout of kastanjehout en er ook je gevel mee bekleden. Houten shingles leg je niet direct op de onderplaat, maar op panlatten die je op de onderplaat bevestigt, vanwege de benodigde ventilatie.

Bitumen shingles kunnen op termijn uitdrogen, hierdoor is de gemiddelde levensduur korter dan bij reguliere dakpannen. Gemiddeld kan een bitumen shingle dak 15 tot 20 jaar meegaan. Shingles van hout zijn duurder in aanschaf. Je koopt ze vanaf € 35,- per m2, tegenover een vanaf prijs van € 7,- per m2 voor bitumen shingles. Maar een houten dak kan wel 30 jaar meegaan.

Shingles op je dak leggen

Voor het aanbrengen van shingles moet je de ondergrond schoon, droog en vlak zijn. MDF platen of underlayment lenen zich hier uitstekend voor. Shingles leggen in de regen is dus geen goed idee. Wanneer je vooraf lijnen aftekent in de hoogte van de shingles, creëer je mooie, rechte lijnen. Bij shingles werk je altijd van onder naar boven en de zijkanten en nok werk je af met speciaal daarvoor bestemde shingles.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij je project? Ga dan in gesprek met een dakdekker uit je buurt via de listings op deze website. Zo weet je zeker dat je een waterdicht dak hebt en heb je het langste plezier van je nieuwe shingle dak.

Dakbedekking