Een dakterras aanleggen; wat komt daar bij kijken?

07 februari 2022 · door Fabian

Heb je de beschikking over een plat dak op je woning of op je aanbouw? Dan kun je daar prima een mooi dakterras aanleggen. Het leuke is, dat je een dakterras zo duur of goedkoop kunt maken als je zelf wilt. Daarbij heb je een ruime keuze uit materialen voor de ondergrond als grind, tegels, composiet, beton of hout. In dit artikel lees je alles over het aanleggen van een dakterras.

Voordat je een dakterras gaat aanleggen

Zomaar wat houten vlonders op je bestaande dak leggen, of een dakterras rechtstreeks aanleggen op bitumen is geen goed idee. Je dak kan er door beschadigen met lekkage tot gevolg. Bovendien zul je eerst een aantal zaken moeten checken voordat je begint:

  • Draagkracht: Is jouw dak geschikt om als dakterras te gebruiken? Voor een dakterras ga je uit van een belasting van 100 kg per m2. Wil je zeker weten dat jouw dak dit aankan? Nodig dan een dakdekker specialist uit en laat je adviseren.
  • Vergunning: Heb je een nieuwbouw woning, of woning die nog gebouwd moet worden? Dan kun je de vergunning voor je dakterras meenemen in de bouw. Bij bestaande woningen moet je een vergunning aanvragen.

Denk ook om de omheining die je verplicht moet aanleggen en de afstand tot de tuin, of het balkon, van de buren. Wanneer jij met je dakterras regelrecht bij de buren naar binnen kijkt, heb je dikke kans dat de gemeente je vergunning afwijst.

Welke materialen ga je gebruiken?

Voor de vloer van je terras kun je kiezen uit verschillende materialen. Afgezien van de uitstraling, kun je ook rekening houden met het gewicht, de duurzaamheid en de prijs. Zo kun je kiezen uit:

  • Hout: Een groot voordeel van hout is dat het licht is van gewicht. Hardhout gaat tot 15 jaar mee, maar hout verkleurt door de zon en er vormt zich altijd groene aanslag op je planken. Dit maakt je dakterras glibberig. Je koopt houten terrastegels vanaf € 19,95 per m2.
  • Composiet: Omdat composiet gemaakt is van gerecycled kunststof met hout, gaat het langer mee dan hout. Het is uv-bestendig en makkelijk schoon te maken. Verkleuringen worden pas na ongeveer 20 jaar zichtbaar. Composiet tegels koop je vanaf €22,50 per m2.
  • Tegels: Kies je voor een lichtgewicht keramische tegel, dan blijft jouw dakterras wel 30 jaar mooi. Tegels verkleuren niet en zijn krasvast. Ook kun je gerust de bbq op je dakterras neerzetten, want vet vlekken verwijder je makkelijk van deze tegels. Keramische tegels koop je vanaf €37,50 per m2.

Wil je een goedkoop dakterras aanleggen? Dan kies je voor houten vlonders of planken. Al vanaf

€ 2,95 per meter kom je grenen planken tegen. Maar deze zijn vaak onbehandeld. Door de planken goed in de houtbeits of lak te zetten, gaat je terras langer mee.

Vergeet ook de ondergrond niet

Een dakterras moet je zwevend en waterpas aanleggen. Voor een zwevend dakterras gebruik je een houten constructie van balken waarop je de planken bevestigt, of je kiest voor tegeldragers. De afwatering moet ook in orde blijven, dus vergeet de afvoer niet. Bevestig je dakterras nooit direct aan je dak, zo veroorzaak je lekkage in de toekomst. Voor een stevig en veilig terras, schakel je het beste de hulp in van een professional. Kies een dakdekker specialist uit in je buurt, via de listings op deze website en maak een afspraak.

Daken informatie