Geluid op het dak ‘s nachts? Wat is dat?

01 februari 2022 · door Fabian

Stel je voor dat je lekker ligt te slapen maar plotseling wordt opgeschrikt door getrippel op zolder. Het eerste waar je aan denkt zijn inbrekers, maar waarom zouden inbrekers via het dak naar binnen klimmen? Geluid op het dak ‘s nachts wordt eerder veroorzaakt door ongewenste dierlijke indringers. Zo kun je ratten op zolder tegenkomen, maar ook vleermuizen, steenmarters, muizen, boktorren of zelfs vogels. In dit artikel lees je alles over het herkennen en verjagen van beestjes.

Geluid op het dak ‘s nachts

Wanneer je last hebt van dieren die jouw dak als nieuwe woonruimte betrekken, kan dat flinke geluidshinder opleveren. Sommige dieren worden juist ‘s nachts actief, andere maken overdag lawaai. Om nog maar te zwijgen over de geur van uitwerpselen of het geluid van vechtende dieren. Gelukkig kun je jouw dak prima onaantrekkelijk maken voor al die ongewenste bewoners. Laten we eerst kijken hoe je de dieren herkent:

  • Vleermuizen: Vleermuizen onder je dakpannen herken je aan een krabbend of ritselend geluid. Ze hebben gelukkig uitwerpselen die nergens naar ruiken en nemen geen prooien mee naar hun schuilplaats. Wel helpen ze jou met insecten verdelgen.
  • Steenmarter: Ook de steenmarter verstopt zich graag onder dakpannen. Omdat hij juist ‘s nachts actief is kan hij je uit je slaap houden met bonkend geluiden. Zijn uitwerpselen hebben een penetrante geur en ook je kabels kunnen doorgeknaagd worden. Bovendien brengen steenmarters prooien mee. Die rottende kadavers gaan stinken en kunnen weer ander ongedierte aantrekken.
  • Ratten en muizen: Hoor je een knagend geluid ‘s nachts? Dan zijn er waarschijnlijk ratten of muizen actief op zolder. Ratten maken een meer schuifelend geluid en muizen trippelen meer. Helaas knagen zowel muizen als ratten ook alles kapot en als je pech hebt breiden ze zich uit door je hele huis.
  • Eekhoorns: Jawel, die schattige eekhoorn kan zich ook op zolder bevinden. Vooral als broedplaats vinden eekhoorns zolders heel geschikt. In de vroege ochtend hoor je de jongen en je ruikt de geur van de urine.

Het lijkt misschien makkelijk direct met gif te gaan strooien, maar het beste is om juist niet naar chemicaliën te grijpen. Het inzetten van chemische bestrijdingsmiddelen is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor jezelf. Dat kan overigens ook op een diervriendelijke manier. Omdat gif onnodig lijden veroorzaakt, maakte de Vlaams overheid zelfs een folder voor het diervriendelijk bestrijden van muizen en ratten.

Hoe kom je er vanaf?

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk van die beestjes af zijn. Maar een vleermuis op zolder verjagen is illegaal. Vleermuizen zijn beschermde dieren en mogen niet gevangen worden. Ook mogen toegangswegen niet afgesloten worden. Bel met de Vlaamse infolijn voor hulp van een specialist: 1700. Een marter verjagen is niet makkelijk omdat je de toegangswegen in de avond mag afsluiten. Bovendien is het verboden tussen maart en juli de openingen af te sluiten vanwege een eventueel aanwezig nest. Ook de steenmarter is een beschermde diersoort.

Wat je wel mag doen

Preventie werkt altijd. Woon je in een omgeving waar veel dieren leven, dan kan een dakdekker je helpen jouw dakopeningen preventief dieronvriendelijk te maken. Zo is er speciale dakgootbescherming verkrijgbaar, waardoor marters en vogels in elk geval niet meer via de dakgoot uw dak kunnen betreden. Ook kan een dakdekker bijvoorbeeld vogelschroten plaatsen om broedende vogels te weren. Ga eens in gesprek met een dakdekker uit je buurt over de verschillende mogelijkheden.

dak onderhoud Daken informatie