Het plaatsen van een dakkapel

19 oktober 2022 · door Tara

Heb je al jarenlang het idee om van die loze rommelzolder een nieuwe kamer te maken? Dan is een dakkapel absoluut een must. Een zolderverdieping waar je rechtop kunt staan met veel natuurlijke lichtinval, biedt mogelijkheden tot een extra slaapkamer, werkruimte, yogastudio, of wat jij maar wenst. Lees hier alles over het laten plaatsen van een dakkapel.

Welk type dakkapel?

Het klinkt makkelijk, een dakkapel plaatsen; maar voordat je begint, heb je flink wat te kiezen. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten en vormen dakkapellen. Ook heb je de keuze uit heel veel materiaalsoorten. Advies van een dakdekker is dan ook best handig. Zaken waar je zoal over moet nadenken zijn bijvoorbeeld:

  • Prefab of maatwerk: Kies je voor een kant-en-klare dakkapel die met een hijskraan in zijn geheel geplaatst wordt, of laat je de dakdekker ter plekke bouwen? De prefab-dakkapellen zijn goedkoper en kunnen binnen een dag geplaatst worden, maar dan heb je wel minder keuze in de vormgeving, het materiaal en het formaat.
  • Welke stijl: Er zijn dakkapellen met een plat dak en met een puntdak met dakpannen (ook wel zadeldak genoemd). Wil je een dakkapel passend bij een landelijk huis? Kies dan voor ronde dakkapellen. Een dakkapel voor een modern pand kan bijvoorbeeld een driehoekige vorm hebben of bekleed zijn met zink.
  • Materiaal: Dakkapellen worden gemaakt van hout, polyester of kunststof. Een voordeel van polyester is; dat het licht van gewicht is, maar met hout kun je de uitstraling veel persoonlijker maken. Voor dakkapellen kies je uit hardhout omdat dit beter bestand is tegen weersinvloeden van buitenaf.
  • Isolatie: De meeste dakkapellen beschikken over een plat dak. Het geluid van regen op het dak is voor veel mensen een prettig geluid, maar gebruik je de ruimte om in te werken of te slapen bijvoorbeeld, dan is een goede isolatie geen overbodige luxe.

Misschien ben je zelf een handige klusser en heb je plannen je dakkapel zelfstandig te plaatsen. Denk dan wel na over de tijd die je nodig hebt als onervaren doe-het-zelver, tegenover een ervaren vakman. Een gat in het dak is geen pretje en wil je zo snel mogelijk waterdicht afsluiten. Laat je de werken uitvoeren door een specialist, dan ben je verzekerd van een waterdichte afwerking en geniet je vaak van een garantie op de uitgevoerde dakwerken. Daarnaast hoef je dan ook niet zelf op grote hoogte te bouwen.

Wel of geen vergunning

Een vergunning voor je dakkapel hangt af van de locatie, het formaat en de gemeente waarin je woont. Het is toegestaan om aan de achterzijde van je woning en aan de zijkant een dakkapel zonder vergunning te bouwen. Maar, dan mag je de maximale afmeting niet overschrijden en de structuur van het dak niet wijzigen. In sommige gevallen heb je voor je aanvraag bouwtekeningen nodig van een architect. Het beste is om eventjes te informeren bij het omgevingsloket.

De gemiddelde kosten

De dakkapel prijs hangt van verschillende factoren af. Het materiaal, de omvang, het type dakkapel, aantal ramen en soort glas, de isolatie en gekozen dakbedekking, maar ook het soort regenwaterafvoer en de bereikbaarheid, beïnvloeden allemaal de kostprijs van jouw nieuwe dakkapel. De gemiddelde prijs van een prefab houten dakkapel ligt rond de € 3500,- Euro en van een maatwerk houten dakkapel van hetzelfde formaat rond de € 4200,- Euro.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een dakkapel bij jou thuis? Zoek dan snel een dakdekker uit je buurt via de listings op deze website en maak een afspraak. Voor je het weet heb je eindelijk die nieuwe kamer erbij!

Dakvormen