Hoe kun je duiven verjagen van het dak?

03 juni 2024 · door Tara

Of je nu in een dorp of in een stad woont, de duif kom je overal tegen. In België zien we vier soorten duiven in het wild: de stadsduif, holenduif, houtduif en tortelduif. Met name de stadsduif, is het soort dat we terugzien op onze daken en balkons. Op zich geen probleem, ware het niet dat ze overal poep achterlaten. Heb je ook een nest duiven en wil je weten hoe je de duiven kan verjagen van je dak? Je leest er alles over in deze blog.

Waar komen die duiven toch vandaan?

Van origine werden duiven gedomesticeerd voor hun vlees, maar al snel merkte men op dat duiven over een perfect oriëntatievermogen beschikken. Zo begonnen de Perzen al 5000 jaar geleden met het inzetten van postduiven. In België starten, rond 1800, de eerste duivenmelkers met het organiseren van duiven sportwedstrijden. Tijdens het afleggen van grote afstanden raakten sommige duiven de weg kwijt en belandden in onbekend gebied. Deze verdwaalde duiven wisten zich aan te passen aan hun nieuwe leefomgeving en planten zich voort. Tot op de dag van vandaag zijn de meeste stadsduiven afstammelingen van deze verdwaalde sportduiven.

Waarom zou je duiven verjagen?

Een stadsduif bouwt zijn nest graag op een hoge plek zoals in een dakgoot, op een balkon, de rand van een schoorsteen of een vensterbank. Valt de ontlasting van de duif op je schilderwerk, auto of natuurstenen terras? Dan wordt dit aangevreten door het salpeterzuur in de ontlasting. Bovendien kan de regenpijp verstopt raken door materialen die uit het nest afkomstig zijn. Ook bestaat de mogelijkheid dat duiven schade aan je dak aanrichten tijdens het bouwen van het nest, door de dakbedekking te beschadigen. Daarnaast kan ook niet iedereen het gekoer van de duif waarderen.

Hoe kun je duiven verjagen van het dak?

Er zijn verschillende manieren om duiven van je dak te verjagen. Zo kun je oude nesten verwijderen en eieren weghalen bijvoorbeeld. Maar nog beter is het om te voorkomen dat duiven jouw dak uitzoeken als broedplaats. Dat doe je op de volgende manieren:

  • Duivenpinnen: Pinnen tegen duiven zijn vermoedelijk de bekendste vorm van duivenbestrijding. Je ziet ze vaak terug op grote gebouwen in de stad. Plaats je pinnen op het dak tegen duiven? Dan kunnen de vogels er niet meer op landen.
  • Geluid: Alhoewel duiven goed tegen omgevingsgeluiden kunnen, zijn er bepaalde geluiden waar ze van schrikken. Je kunt duiven verjagen met geluid door een speciale vogelverjager te plaatsen die geluiden maakt waardoor de duiven voortaan wegblijven.
  • Vogelverschrikkers: Duiven zijn bang voor roofvogels. Wanneer je nep-roofvogels langs je dakgoot hangt, of op je dak monteert, vliegen de duiven jouw dak of balkon voorbij. 

Het bevestigen van dergelijke afschrikmiddelen op het dak, vereist wel behendigheid. Wil je voorkomen dat je schade aan je dak toebrengt? Schakel dan een vakman in om je te helpen met het plaatsen van de verjaagsystemen. Wanneer je je postcode invoert op de startpagina van deze website, vind je de dichtstbijzijnde dakwerker in de buurt.

Daken informatie