Hoe maak je een golfplaten dak?

08 februari 2022 · door Fabian

Golfplaten daken zie je overal. Vooral op schuren, een veranda, carport en tuinhuisjes zie je vaak dat er gekozen wordt om golfplaten te gebruiken. Golfplaat als materiaal kent veel toepassingsmogelijkheden en voordelen. Wanneer kies je zelf voor een golfplaten dak? In dit artikel lees je alles over het bouwen van een golfplaten dak.

Voordelen van een golfplaten dak

Of je nu zelf een golfplaten dak gaat bouwen of een golfplaten dak laat leggen, in beide gevallen geniet je van de voordelen die golfplaten bieden. We zetten een aantal voordelen op een rij:

  • Goedkoop: Een dak van golfplaten is goedkoper dan een ander type dakbedekking. Hierdoor kun je tegen een geringe prijs al je dak vervangen.
  • Levensduur: De levensduur van golfplaten kan oplopen tot wel 50 jaar. Hierbij beïnvloeden de materiaalkeuze, de locatie en het onderhoud natuurlijk het maximum aantal jaren dat een golfplaat mee kan.
  • Brandveilig: Met name golfplaten van vezelcement zijn brandveilig. Ze beschikken over de hoogste brandveiligheidsklasse en gaan niet druppelen bij brand.
  • Lichtgewicht: Omdat golfplaten licht van gewicht zijn, kun je ze gemakkelijk monteren. Dit zorgt er voor dat een nieuw dak ook veel sneller geplaatst is.
  • Geluiddempend: Vezelcement golfplaten zijn geluiddempend. Dat is prettig wanneer je ze gebruikt voor een buitenverblijf waar je ook in slaapt. het geluid van regen en hagel wordt flink gedempt; wat bij golfplaten van bijvoorbeeld staal niet het geval is.
  • Duurzaam: De meeste golfplaten zijn gemaakt van recyclebaar materiaal. Ook kun je oude golfplaten laten ophalen aan huis om naar een recyclagepark te brengen.

Mocht je het belangrijk vinden om de kleur van je golfplaten dak te laten aansluiten bij de rest van je woning, dan is dit geen enkel probleem. Golfplaten zijn verkrijgbaar in de meest uiteenlopende RAL kleuren. Zo sluit je veranda, serre of fietsenhok naadloos aan bij de uitstraling van je huis.

Zelf een dak van golfplaten maken

Golfplaten kun je alleen aanleggen op hellende daken met een minimale hellingshoek van 7 graden, anders loopt het water niet goed weg. Je bevestigt de golfplaten met bouten, speciale golfplaatnagels of golfplaatschroeven op gordingen van hout of staal. Om lekkage te voorkomen, moet je golfplaatnagels altijd afdekken met plastic dopjes. Werk van rechts- of linksonder naar boven toe en zorg voor een overlap van 30 centimeter. Vergeet de windveren en het nokstuk niet, zodat er geen regen onder je dak kan komen. Als afwerking kun je een dakgoot onder je dak plaatsen.

Golfplaten dak laten aanleggen

De manier van verwerken van de golfplaten is o.a. afhankelijk van het materiaal. Zo kan het zijn dat je, door onervarenheid, lekkage krijgt. Achteraf het golfplaten dak waterdicht maken kan door het laten aanbrengen van een coating. Kies je voor een dakdekker? Dan weet je zeker dat je golfplaten dak jaren meegaat en kun je bijvoorbeeld ook het isoleren van je dak bespreken. Ook kan de vakman je adviseren over welk materiaal voor jouw dak het meest geschikt is. Ga eens een gesprek aan met een dakdekker uit je buurt, die je kunt vinden in de listings op deze website. Samen komen jullie vast tot het beste resultaat.

Daken informatie