Soorten dakbedekking

· door Fabian

Door het grote aanbod aan verschillende dakbedekking kunnen wij begrijpen dat u door de bomen het bos niet meer kunt zien. De juiste keuze van dakbedekking is belangrijk, omdat geen dak hetzelfde is. Regen, sneeuw en hagel zijn van grote invloed op de keuze van uw dakbedekking. Het verwerken van het vocht wat blijft liggen bij een plat dak is belangrijke eigenschap waaraan dakbedekking aan moet voldoen. Van te voren is het altijd handig om informatie in te winnen. Hieronder volgt een kleine greep uit de verschillende keuze bij een plat dak. 

Bitumen

Gemiddelde levensduur: 25 jaar.
Bitumen wordt in de volksmond ook wel dakleer genoemd. Dit materiaal wordt zeer veel gebruikt doordat het kosten efficiënt is. Een uitstekende keuze voor iedereen met een eigen woning. Hoge kwaliteit tegen een scherpe prijs. De bedekking is makkelijk te plaatsen en bestendig tegen allerlei weersomstandigheden die wij in ons land kunnen verwachten. Bitumen is een bijproduct wat ontstaat bij de productie van ruwe aardolie.

Kunststof polyvinylchloride (pvc)

Gemiddelde levensduur: 25 jaar
Naast bitumen is kunststof in Bitumen ook een veel gebruikte dakbedekking. Groot voordeel hiervan is het lichte gewicht. Daarnaast ook leverbaar in lichtere kleuren. Wat weer ten goede komt voor de weerkaatsing van het zonlicht. Kunststof is ook beter voor het milieu en door het gewicht tevens ook makkelijker te verwerken.

EPDM

Gemiddelde levensduur: 50 jaar
De juiste eigenschappen van Bitumen gecombineerd met het gebruik van synthetisch rubber levert een hoop voordelen op. EPDM zorgt voor een langere levensduur van u dak. Door de grote elasticiteit is het zeer geschikt voor grote verschillende temperatuurschommelingen.

Groendak

Gemiddelde levensduur: 60 jaar
Bovenop u kunststof dak kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een dak met beplanting. Denk hierbij aan planten, gras en mos. Naast de bijdrage aan een groener omgeving heeft een groen dak nog meer grote voordelen. Denk hierbij aan het bijdragen aan het verminderen van de wateroverlast alsmede dat er in een aantal gemeente de mogelijkheid is tot subsidie. Door goed onderhoud kan een groen dak tot wel 60 jaar meegaan. Let wel dat de kosten en onderhoud van een groen dak hoger zijn dan bij de overige opties.

Daken informatie