Uit welke dakgoot ga jij straks kiezen?

28 januari 2022 · door Fabian

Misschien niet iets waar je elke dag bij stilstaat, maar bij het uitkiezen van een dakgoot kun je een selectie maken uit veel verschillende materialen en soorten. De keuze die je maakt, bepaalt niet alleen de levensduur van je nieuwe dakgoot, maar draagt ook bij aan de uitstraling van je woning. In dit artikel bespreken we de verschillende dakgoten. Zo bedenk je straks makkelijker welke dakgoot je gaat kiezen.

Verschillende soorten goten

Bij het uitkiezen van een dakgoot komt een hoop kijken. Zo moet je, in geval van een mastgoot, nadenken over welke diameter dakgoot geschikt is voor jouw dak. Bij een platte dakgoot, als  bijvoorbeeld een bakgoot of zakgoot, moet je de juiste dakgoot breedte bepalen. Een vakkundige dakdekker kan je prima begeleiden in het maken van de meest geschikte keuze. Laten we eerst kijken naar de verschillende soorten. Wat is een bakgoot bijvoorbeeld? Of een inpandige dakgoot?

  • De Bakgoot: De bakgoot is de meest voorkomende platte dakgoot. Deze rechthoekige bak, hangt onder het dak, tegen de muur aan. Hij kan aan het dak bevestigd worden met beugels en kan eventueel voorzien worden van een bekleding van hout of kunststof.
  • De Mastgoot: Ook een mastgoot hangt onder het dak met beugels. Het verschil met de bakgoot is de halfronde vorm. Een andere naam voor de mastgoot is hanggoot.
  • De Kilgoot: Een goot die langs 2 daken geplaatst is, noem je een kilgoot. De daken en de kilgoot lopen beiden schuin af en het regenwater komt terecht in een lager gelegen dakgoot.
  • De Zakgoot: Ook een zakgoot is tussen 2 daken geplaatst, alleen dan aan de onderzijde waar de 2 schuin aflopende daken samenkomen. Het is dus een platte goot.
  • De Inpandige dakgoot: Zie je veel in oudere woningen en noem je ook wel de Keulse goot. Hierbij wordt regenwater in pijpen onder, of over, de zoldervloer van de ene kant naar de ander kant afgevoerd naar de dakgoot. Deze dakgoot zie je dus niet aan de buitenzijde.
  • De verholen goot: Wordt geplaatst onder de dakpannen van de dakkapel en zie je ook niet.

Welke dakgoot je kiest hangt niet alleen af van jouw voorkeur, maar ook van de locatie. Zoals je ziet gebruik je voor een dakkapel een ander soort type goot dan wanneer je een dakgoot nodig hebt voor 2 daken die samenkomen.

Welk materiaal dakgoot kiezen?

Bij het kiezen van het soort materiaal kun je rekening houden met duurzaamheid en manier van onderhouden. Ook de prijzen lopen flink uiteen. We zetten de materialen op een rij:

  • Zink: Duurzaam, gaat erg lang mee en gemakkelijk in onderhoud. Wordt met naden aan elkaar gesoldeerd, maar is wel wat hoger in aanschaf dan bijvoorbeeld pvc of aluminium.
  • Koper: Onderhoudsvrij en geeft een chique uitstraling aan je woning. De losse delen worden aan elkaar gesoldeerd. Een koperen dakgoot is qua materiaal het duurst in aanschaf.
  • Aluminium: Bestand tegen corrosie en wordt geplaatst zonder naden. Hierdoor heb je minder kans op zwakke plekken in je dakgoot. Qua prijs vaak net iets goedkoper dan aluminium.
  • PVC: Goedkope dakgoten die niet bijzonder lang mee gaan. Dit komt omdat pvc kapot kan gaan door weersomstandigheden en kan doorhangen. Goed voor tuinhuisjes en schuren.
  • Polyester: Verkrijgbaar in verschillende kleuren. Lekken is onmogelijk, maar gaat een polyester dakgoot kapot? Dan moet je hem in zijn geheel vervangen.
  • RVS: Ook bestand tegen corrosie en makkelijk in onderhoud. Wel duurder in aanschaf.

Bij een dakgoot wil je lekkage voorkomen en regenwater op de juiste manier laten afvoeren. Schakel een dakdekker specialist in voor advies over welke dakgoot te kiezen en zorg zo voor langdurig plezier van je nieuwe dakgoot. Maak een afspraak voor een vrijblijvend advies met een dakdekker uit je buurt, via de listings op deze website.

Daken informatie