Verschillende soorten vogelwering bij vogeloverlast

24 februari 2023 · door Tara

Je komt ze in de lente regelmatig tegen; vogelnestjes in struiken en bomen. “Schattig”, zul je misschien denken; maar wat als vogels jouw dak hebben uitgekozen om hun gezin uit te breiden? Een nest op je dak, in je dakgoot of schoorsteen kan overlast veroorzaken. In zo’n geval is het beter om vogelwering te plaatsen. Hoe je dat diervriendelijk doet, lees je hier.

Soorten vogels op je dak

Elke vogel bouwt zijn eigen nest. Zo kiezen gierzwaluwen en mussen plekjes uit onder dakpannen om een nest te bouwen, terwijl huiszwaluwen juist tegen de dakrand een nestje maken. Scholeksters kiezen juist platte grinddaken uit en maken dan hun broedplek in een kuiltje in het grind. Helaas kunnen al die vogels ook voor overlast zorgen. De jongen kunnen in de regenpijp terechtkomen, het nestmateriaal in de dakgoot en vogelpoep kan je dakpannen aantasten. Helaas is het dus beter voor je dak om maatregelen te treffen.

Verschillende soorten vogelwering

Veel vogels keren elk jaar weer terug naar hun broedplek. Een verstopte dakgoot, of erger, een vogel in je regenpijp, wil je natuurlijk voorkomen. Laten we daarom eens kijken van welke soorten vogelwering je gebruik kunt maken op je dak:

  • Vogelwering dakgoten: Om vogels uit dakgoten te weren bestaan verschillende soorten dakgootborstels. Deze borstels zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes en zijn speciaal gemaakt om in je dakgoot te plaatsen, zonder je dakgoot te verstoppen. Het materiaal dat gebruikt wordt is gerecycled kunststof of rubber. Er zijn ook bedrijven die gebruikmaken van dakroosters. Deze roosters zijn gemaakt van kunststof of aluminium.
  • Vogelwering dakpannen: Om vogels te weren die nestjes maken onder de dakpannen, kun je gebruikmaken van dakvoetprofielen of vogelweringborstels. De dakvoetprofielen worden onder het dakbeschot geplaatst door een professional.
  • Vogelwering schoorsteen: Schoorsteen vogelwering zet je voornamelijk in tegen kauwen, spreeuwen, duiven en uilen. Hiervoor kan gekozen worden uit duivennetten, een metalen rooster op de schoorsteen of een speciale schouwkap waar de vogels niet tussendoor kruipen. Een voordeel van een vogelwering op je schouw, is dat er ook geen regen meer in de schoorsteen komt.
  • Duivenpinnen: Een vogelweringssysteem wat je meest ziet zijn de bekende duivenpinnen. Duiven gaan namelijk overal op zitten. Om deze duiven te verjagen kun je de pinnen overal bovenop laten plaatsen. Ze zijn verkrijgbaar in elk formaat, waardoor ze bijvoorbeeld ook op kleine richeltjes en buitenverlichting kunnen worden geplaatst.
  • Vogelwering zonnepanelen: Heb je zonnepanelen op je dak? Dan kunnen vogels onder de panelen een nestje maken. Dit kan de kabels beschadigen met een afname in je rendement. Om dit te voorkomen kan je rondom elk paneel zonnepaneel schrootjes laten bevestigen. Zo kan er geen ongedierte onder je panelen komen.

Behalve deze voorbeelden, kun je als vogelwering ook elektriciteit inzetten. In dat geval spant de expert schrikdraad op je dak, langs je dakgoot of dakrand. Bij grotere objecten kan er zelfs een laserlicht worden ingezet of zogenaamde “vliegers”. Dit zijn speciaal getrainde valken die de andere vogels afschrikken. 

Welke methode om vogels te weren het beste is, wordt per situatie bekeken. Heb je ook overlast van vogels op je dak? Nodig dan eerst een professional uit die je kunt vinden via de listings op onze website.

Daken informatie