Vlaams energieplan 2021

15 december 2021 · door Fabian

We produceren met elkaar veel te veel broeikasgassen. Om onze uitstoot aan te pakken hebben de wereldleiders een klimaatakkoord bereikt. In dit akkoord staan allemaal afspraken waar alle landen aan moeten voldoen. In België lees je deze afspraken terug in het Vlaams energieplan 2021. Het verduurzamen van ons leven heeft flinke gevolgen voor onze woonomgeving. In dit artikel kijken we naar de voortvloeiende verplichtingen, op woongebied, uit het Vlaams energieplan 2021.

Verplicht renoveren met het Vlaams energieplan 2021

Heb je plannen een woning te kopen of erf je een woning? Dan moet je misschien verplicht je nieuwe woning renoveren. Volgens het Vlaams energieplan 2021 moet je uiterlijk 5 jaar na de notariële overdracht, 3 van de volgende 6 renovaties hebben uitgevoerd:

  • Dakisolatie
  • Muurisolatie
  • Dubbel glas
  • Vloerisolatie
  • Warmtepomp of condensatieketel
  • Warmteboiler of zonneboiler

Voldoe je niet aan de eis tot verplicht renoveren van een gekochte of geërfde woning, dan kan dit op termijn leiden tot een ongeschikt verklaring van je woning. Gelukkig zijn er diverse premies beschikbaar gesteld om je te helpen met de uitvoering van de renovaties.

Isoleer je dak met de isolatiepremie 2021

Sinds 1 januari 2020 is dakisolatie voor elke woning en huurwoning verplicht. Dit geldt voor elke woning die is aangesloten op het elektriciteitsnet vóór 1 januari 2006. Deze eis is bepaald in de dak isolatienorm 2021. Woon je in een huis zonder dakisolatie? Dan helpt de Vlaamse regering je alsnog met de realisatie van dakisolatie door de isolatiepremie van € 4,- per m2 dakisolatie. Om in aanmerking te komen voor de premie, moet je de werken verplicht laten uitvoeren door een aannemer. Ga je zelf aan de slag met isolatiemateriaal? Dan ontvang je geen geld terug.

Verbeter je EPC met de renovatiepremie 2021

Dankzij dakisolatie, verbeter je jouw energie prestatie certificaat. Dit betekent dat je naast de dakisolatiepremie, ook gebruik kunt maken van de EPC-labelpremie. Het betreft de volgende bedragen:

Renoveren met de renovatiepremie 2021

Tenslotte kun je er ook voor kiezen om dakisolatie te laten aanleggen door gebruik te maken van de renovatiepremie. De renovatiepremie is bestemd voor woningeigenaren met een woning ouder dan 30 jaar en betreft de volgende renovatieprojecten ter waarde van minimaal € 2500,-:

  • Dakwerken
  • Ruwbouwwerken
  • Buitenschrijnwerk
  • Technische installaties

Afhankelijk van de hoogte van je inkomen, ontvang je tot 30% van je betaalde factuur terug. De factuur mag maximaal 2 jaar oud zijn en de renovatie moet al zijn afgerond.

Daken informatie