Waarom een dakraam plaatsen een goed plan is

09 januari 2023 · door Tara

Wie wil er geen extra slaapkamer in huis of bijvoorbeeld een werk- of studeerkamer? Veel zolders beschikken alleen over kunstlicht, waardoor deze ruimte vaak onbenut blijft. Maar laat je een dakraam plaatsen, dan kun je de zolder voortaan wel gebruiken als extra kamer. Bovendien ontvang je hier ook nog eens een premie voor van de Vlaamse overheid. In dit artikel lees je alles over de soorten dakramen, de voordelen en de gemiddelde prijs.

De voordelen van een dakraam plaatsen

Door het plaatsen van dakramen, zorg je voor natuurlijk daglicht in huis. Dit geeft de ruimte een heel andere uitstraling dan kunstlicht. Dakramen plaatsen kan zowel op platte daken als op hellende daken. Zo kun je niet alleen op zolder, maar ook bijvoorbeeld in je uitbouw extra licht creëren. We zetten een aantal voordelen van dakramen op een rij:

  • Een dakraam plaatsen is een goedkopere en snellere oplossing dan het plaatsen van een dakkapel. Ook het vervangen van dakramen kost slechts enkele uren.
  • Door het plaatsen van dakramen verhoog je de waarde van je huis.
  • Dakramen mogen zonder vergunning geplaatst worden. Soms geldt er wel een meldingsplicht. Dit kun je navragen bij je gemeente.
  • Een dakraam maak je gemakkelijk zelf schoon en heeft weinig onderhoud nodig.
  • Met dakramen kun je een ruimte ventileren en zorgen voor frisse lucht.
  • Er zijn verschillende soorten dakramen zodat er voor elke situatie wel een oplossing beschikbaar is.

Een nadeel van het plaatsen van dakramen is dat je geen extra ruimte creëert. Met een dakkapel doe je dit wel. Ook kun je beter de installatie overlaten aan een professional. Lekkage kan namelijk tot ernstige schade leiden en daar zit niemand op te wachten.

Kies uit verschillende soorten dakramen

Bij het plaatsen van dakramen kun je kiezen uit verschillende soorten materiaal als hout en kunststof. Velux dakramen zijn de meest bekende kunststof variant. Ook andere merken dakramen als Fakro en Roto worden veel gebruikt. Daarnaast heb je verschillende varianten dakramen. We zetten er een aantal op een rij:

  • Tuimelramen: Kunnen 180 graden draaien. Hierdoor zijn deze populaire dakramen heel makkelijk schoon te houden. Ook beschikken ze over een ventilatierooster in het raam, waardoor je kunt ventileren zonder het raam te openen.
  • Valramen of uitzetramen: Deze dakramen worden bevestigd met het scharnier aan de bovenzijde. Het raam kan hierdoor maximaal 45 graden geopend worden.
  • Dakkoepels en lichtstraten: Dit zie je terug op platte daken. Vaak kan deze variant automatisch geopend en gesloten worden omdat de locatie lastig bereikbaar is.
  • Balkonvenster: Door het plaatsen van een balkonvenster creëer je een mini-balkon. Je zet niet alleen een dakraam open maar klapt ook een balustrade uit. Een balkonvenster is ook verkrijgbaar in een grotere variant, een dakterrasvenster. Voor deze variant moet je overigens wel een bouwvergunning aanvragen.

Omdat dakramen schuin aflopen heb je wel altijd een speciaal dakraam rolgordijn op maat nodig. Deze zijn gemakkelijk online te bestellen in elke gewenste kleur. Vaak zijn de dakraam rolgordijnen verduisterend omdat ze over speciale zijgeleiders beschikken, deze sluiten het raam volledig af.

Gemiddelde prijzen van dakramen

De prijs van een dakraam hangt van veel factoren af als het type, het materiaal, de dikte van het glas en het formaat. Ook moet je bedenken dat de bereikbaarheid de prijs kan beïnvloeden. Wanneer een dakraam niet door je trapgat past, moet er een kraan worden ingehuurd. We zetten gemiddelde prijzen van een standaard tuimeldakraam op een rij:

Soort dakraam Dakramen prijzen
Tuimeldakraam hout 78 x 98 cm Vanaf € 800,- tot € 1250,-
Tuimeldakraam kunststof 78 x 98 cm Vanaf € 650,- tot € 1000,-

Niet elk formaat venster kan elke soort glasdikte dragen. Daarnaast heb je ook veel verschillende soorten hoogrendementsglas als zonwerend, geluiddempend of zelfreinigend bijvoorbeeld. Het beste is om je in je keuze goed te laten begeleiden door een professionele dakdekker. Zoek vandaag nog een specialist op deze website en nodig hem uit voor een informatief gesprek.

Daken informatie