Waarom is een dakinspectie belangrijk?

12 september 2022 · door Tara

De meeste mensen laten regelmatig het schilderwerk van hun woning bijwerken aan de buitenzijde en zorgen voor goed onderhoud van de buitengevel. Maar het dak, wordt dikwijls vergeten, totdat er schimmelplekken of lekkage ontstaat. Logisch, want een dak is een moeilijk bereikbare plaats. Het uitnodigen van een dakdekker voor een dakinspectie is de ideale manier om preventief te werk te gaan. In dit artikel leggen we je alles uit over de dakinspectie.

Wat gebeurt er bij een dakinspectie?

Wil je ook een dakinspectie laten uitvoeren? Maak dan gebruik van de diensten van een professionele dakwerker. De dakwerker hanteert een checklist voor de dakinspectie tijdens zijn controle, zodat er geen enkel gebrek verborgen blijft. Door een onafhankelijke dakinspectie door een dakdekkersbedrijf te laten uitvoeren, weet je zeker dat de inspectie op een deskundige en veilige manier wordt uitgevoerd en voorkom je lekkage in de toekomst. De volgende punten komen bij de inspectie o.a. aan bod:

  • Draagbalken: De dakdekker loopt de dakconstructie na om eventuele gebreken vroegtijdig op te sporen zodat de draagkracht niet wordt aangetast.
  • Dakbedekking: Hierbij wordt gelet op ontbrekende dakpannen, scheuren, mosvorming of, in geval van een plat dak, mankementen aan de bekleding van het dak.
  • Hemelwaterafvoer: Zijn de dakgoten nog in orde, hoe is de staat van de regenpijp en zijn er geen verstoppingen?
  • Schoorsteen: Hoe is de staat van de loodslabben, is er roetvorming en heeft de schoorsteen geen scheuren?

Na afloop van de dakinspectie, ontvang je een dakinspectie rapport, waarin eventuele gebreken benoemd worden, vaak aangevuld met foto’s en voorbeelden. De vakkundige dakdekkers zullen hier ook een passend advies aan toevoegen. Sommige bedrijven bieden ook direct een vrijblijvende offerte aan, na de inspectie. Zo weet je precies waar je aan toe bent en welke gebreken je in de toekomst kunt verwachten.

De kosten van een dakinspectie

Dakinspectie kosten hangen af van het type dak, het formaat en de bereikbaarheid. Zo is een inspectie voor een plat dak goedkoper omdat het makkelijker te bereiken is, dan een hellend dak. Sommige dakdekkers hanteren een vast tarief voor een inspectie, anderen een uurtarief. Het vaste tarief varieert vanaf € 55,- Euro tot € 250,- Euro. Maar er zijn ook aanbieders van gratis dakinspecties op de markt. Ook is het mogelijk een dakinspectie met een drone te laten uitvoeren. Hierbij wordt met hulp van gewone en thermische camera's gekeken naar de staat van het dak. Hierdoor zie je direct of, en waar, er warmte ontsnapt. De kosten van een drone inspectie liggen gemiddeld rond de € 500,-.

De frequentie van een dakinspectie

Hoe vaak je een onafhankelijke dakinspectie laat uitvoeren, hangt af van verschillende omstandigheden. In een stedelijk gebied, is een inspectie 1 x per 2 jaar voldoende. Maar woon je in een bosrijke omgeving? Dan krijgen bladeren en takken meer kans om schade te veroorzaken. Ook valt het aan te raden een oud dak vaker te laten inspecteren dan een nieuw dak. Ga voor meer informatie over een inspectie van jouw dak naar een dakdekker in je buurt. Deze vind je via de listings op deze website door op plaatsnaam te zoeken.

Daken informatie