Wat is bitumen dakbedekking, of roofing?

25 januari 2022 · door Fabian

Wat is bitumen dakbedekking, of roofing?

Beschikt jouw huis, garage, uitbouw of tuinhuis over een plat dak? Dikke kans dat er gebruik is gemaakt van een bitumen dakbedekking. Bitumen is de meest gebruikte dakbedekking voor platte daken. Dit heeft mede te maken met de uitstekende waterdichte kwaliteit, maar ook met de lange levensduur. In dit artikel leggen we uit wat bitumen nu eigenlijk is en kijken we naar de prijs.

Hoe wordt bitumen gemaakt?

Bitumen is een product dat gemaakt wordt van aardolie; een fossiele grondstof. Tijdens het raffineren van aardolie worden stoffen als benzine en diesel er uitgefilterd. Nadat elke andere bruikbare stof uit de aardolie is gehaald, blijft bitumen over. Van ongeveer 10% van alle bitumen wereldwijd, worden bitumen banen geproduceerd die we gebruiken voor bitumen dakbedekking. De rest van het bitumen gaat naar snelwegen. Je kunt kiezen uit 2 soorten bitumen dakbedekking:

  • SBS Bitumen: Een bitumen waar tijdens het productieproces een rubberachtig elastomeer aan is toegevoegd. Deze elastomeer zorgt voor een enorme flexibiliteit en een zeer sterke hechting. Omdat SBS bitumen minder goed bestand is tegen UV-straling, wordt dit altijd afgewerkt met leislag of grind bijvoorbeeld. Een bitumen dakbedekking met leislag als bescherming heeft bij goed onderhoud een levensduur van gemiddeld 40 jaar.
  • APP Bitumen: Aan APP bitumen worden, in plaats van rubber elastomeren, plastomeren toegevoegd. Plastomeren zijn gemaakt van kunststof, waardoor het beter bestand is tegen UV-straling en hierdoor geen leislag bescherming nodig heeft. 

Aardolie is een fossiele grondstof, die uiteindelijk opraakt. Op een gegeven moment hebben we alle aardolie uit de aarde gehaald. Daarom zijn er veel ontwikkelingen gaande op het gebied van recycling van bitumen en de ontwikkeling van bio-based grondstoffen. Er is zelfs 100% gerecyclede bitumen verkrijgbaar, die je na 40 jaar weer inlevert bij de producent. Dat is nog eens duurzaam! De technische fiche van deze ecologische bitumen dakbedekking vind je hier.

Gemiddelde prijs bitumen dakbedekking

De gemiddelde bitumen dakbedekking prijs per m² hangt af van verschillende factoren. Hoe groter het oppervlak, hoe hoger de prijs. Maar ook de bereikbaarheid van het dak en het type bitumen dat je kiest, beïnvloeden de prijs van je bitumen dakbedekking. Kies je er voor je dak gelijktijdig te laten isoleren, dan brengt dit extra isolatiemateriaal ook kosten met zich mee. We zetten de gemiddelde kosten van een bitumen dakbedekking op een rij:

Een bitumen dak plaatsen is vakwerk en laat je uitvoeren door een specialist. Dit heeft te maken met de juiste verwerking van het materiaal, maar ook de combinaties met andere materialen. Een vakman weet of bitumen de zinken of koperen dakgoot kan aantasten, of APP bitumen over SBS bitumen kan worden geplaatst of andersom bijvoorbeeld. Laat je goed adviseren en zoek op deze website een dakdekker in je buurt die je van de juiste informatie kan voorzien.

Daken informatie