Wat is cool roofing en waarom kies je voor witte dakbedekking?

08 februari 2022 · door Fabian

Heb je de term “cool roofing” al eens voorbij horen komen? Cool roofing staat voor daken met een witte dakbedekking. Witgeschilderde daken zie je veel in warme landen, maar steeds meer koude landen nemen de witte dakbedekking over. Dat komt omdat een witte dakbedekking beter is voor het milieu en bijdraagt aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Bovendien bespaar je op je energiekosten met een wit dak. Hoe dat komt leggen we in dit artikel uit.

Waarom kiezen voor witte dakbedekking?

Zwart absorbeert zonlicht en houdt warmte vast, terwijl wit zonnestralen juist reflecteert. De meeste mensen beschikken over een zwarte, eventueel bitumen, dakbedekking. Door het vasthouden van warmte kan een dak tot wel 30 graden boven de buitentemperatuur uitstijgen. Deze warmte wordt ook afgegeven aan de buitenlucht. Met name in stedelijke gebieden, draagt dit bij aan een extra opwarming van de buitentemperatuur. Witte dakbedekking kent veel voordelen:

  • Lagere energiekosten: Op tropische zomerdagen, draait de airconditioning overuren. Kies je voor een witte dakbedekking, dan verbruik je tot 40% minder elektriciteit voor je airconditioning. De besparing hangt mede af van de isolatie, het materiaal van je dak, het type airconditioning en de buitentemperatuur.
  • Verlengde levensduur: Zwarte daken zijn, door temperatuurschommelingen en opwarming, meer onderhevig aan krimpen en uitzetten. Met witte dakbedekking gaat je dak langer mee.
    Aangenaam binnenklimaat: Werken of slapen in een snikhete ruimte is voor niemand prettig. Dankzij een wit dak verlaag je de temperatuur binnen op een natuurlijke manier, wat een stuk aangenamer is.
  • Maximaliseert zonnepanelen: Heb je zonnepanelen, dan haal je met een witte dakbedekking het maximale rendement uit je zonnepanelen. De gereflecteerde zonnestralen worden opgenomen door de panelen, wat gemiddeld 15% meer energie oplevert.
  • Vermindert hitte-eiland effect: De opwarming van stedelijke gebieden kan tot 2 graden afnemen, wanneer we elk dak wit zouden schilderen. Het zogenaamde hitte-eiland effect neemt hierdoor drastisch af.

Een nadeel van witte dakbedekking is dat er nog geen premie bestaat, vanuit de Vlaamse overheid, voor het aanbrengen van witte dakbedekking. Als alternatief kun je gebruik maken van de renovatiepremie wanneer je het hele dak vernieuwt en kiezen voor een wit dak. Een ander nadeel is dat vuil, als vogelpoep, veel sneller zichtbaar is. Witte dakbedekking schoonmaken brengt hierdoor extra kosten met zich mee, tenzij je zelf het dak opgaat. Daarnaast, koelt in de winter je huis sneller af, waardoor je eerder gaat stoken.

Materialen witte dakbedekking

De materialen voor witte dakbedekking lopen uiteen. Zo is er witte leislag,  speciale verf of een zogenaamde coating van rubber of siliconen die je over een bestaand dak kunt aanbrengen, maar er zijn ook witte bitumen, witte dakpannen en witte pvc-platen voor het realiseren van een nieuw wit dak. Welk materiaal het meest geschikt is voor jouw dak, overleg je het beste met een dakdekker specialist. Kies een dakdekker uit je buurt met hulp van de listings op deze website en nodig een dakdekker specialist uit voor een informatief gesprek over witte dakbedekking.

Daken informatie