Welke vorm van dakisolatie kies jij?

14 januari 2022 · door Fabian

Sinds 2020 is dakisolatie verplicht gesteld door de Vlaamse regering. Moeten we nu dan allemaal ons dak geïsoleerd hebben? In principe wel, tenzij je woning al voldoet aan de minimale energie prestatie norm, welke je terugleest in je zogenaamde EPC. Voldoet je woning nog niet aan de minimale EPC norm? Dan zul je kosten moeten maken om je dak te isoleren. Gelukkig biedt de Vlaamse regering subsidie voor het isoleren van je dak. In dit artikel kijken we naar de verschillende mogelijkheden voor dakisolatie.

De voordelen van dakisolatie

Het isoleren van je dak brengt veel voordelen met zich mee. Zo creëer je een ruimte in huis op zolder, waar je eerder misschien geen gebruik van maakte. Na het aanbrengen van dakisolatie is de zolder een prima, bruikbare, ruimte. We zetten de voordelen op een rij:

  • Verhoogd wooncomfort: Door het isoleren van je dak, is de temperatuur in huis minder onderhevig aan temperatuurschommelingen. Zomers houdt dakisolatie warmte buiten en ’s winters houdt het juist warmte binnen.
  • Verlaagde energierekening: Met dakisolatie kun je tot wel 30% aan stookkosten besparen. Wanneer je bedenkt dat een dak gemiddeld 25 jaar meegaat, loopt dit bedrag flink op.
  • Verbeterd EPC: Door dakisolatie verbeter je jouw energie prestatie certificaat. Hiermee verhoog je de waarde van je huis.
  • Beter voor het milieu: Omdat je minder stookt, stoot je minder CO2 uit. Dit is beter voor het milieu.

De gemiddelde kosten voor dakisolatie hangen af van de vorm, het materiaal en het formaat van je dak. Ook kun je kiezen om je dak te isoleren aan de binnenkant, of kun je je dak isoleren aan de buitenzijde. Dakisolatie aan de buitenzijde kost gemiddeld tussen de € 3500,- tot € 4500,- en aan de binnenzijde gemiddeld tussen de € 1500,- tot € 2500,-.

Je dak isoleren aan de buitenzijde

Een dak dat geïsoleerd wordt aan de buitenkant noem je een sarkingdak. Ondanks het hogere kostenplaatje, kiezen veel mensen voor dakisolatie aan de buitenzijde. Esthetisch verandert er dan niets aan de binnenzijde van je zolder en je verliest ook geen ruimte. Omdat de dakdekker dakisolatie platen aanlegt, ontstaan er vrijwel geen koudebruggen. Dat zijn plekken waar het isolatiemateriaal kou of warmte doorlaat. De dakisolatie platen beschermen bovendien het houtwerk van je dak. Ook gaat de aanleg sneller en heb je geen troep binnenshuis.

Dakisolatie aan de binnenkant

Een groot voordeel van het isoleren van je dak aan de binnenkant is het terugdringen van geluid. Het isolatiemateriaal wordt tussen de bestaande dakconstructie geplaatst, de kepers en spanten. Je kunt kiezen uit glaswol, rotswol of purschuim. Omdat purschuim in vloeibare vorm gespoten wordt, bereikt de isolatielaag ook alle lastig hoeken, kieren en naden. Bovendien wordt purschuim niet aangetast door schimmel. Wil je liever een duurzame variant? Kies dan voor dakisolatie van cellulose. Dit is gemaakt van gerecycled krantenpapier.

Subsidie voor dakisolatie in 2021

De Vlaamse regering geeft de mogelijkheid subsidie te ontvangen wanneer je jouw dak laat isoleren. De voorwaarden en mogelijkheden voor het ontvangen van subsidie lopen uiteen. We zetten de huidige subsidieregelingen voor 2021 op een rij:

  • Netbeheerder Fluvius biedt subsidie voor woningen die zijn aangesloten op het elektriciteitsnet voor 2006. De isolatie moet worden uitgevoerd door een aannemer.
  • Isoleer je samen met de buren meer dan 10 woningen? Dan kom je in aanmerking voor burenpremie. De aanleg van de isolatie moet worden begeleid door een BENOvatiecoach.
  • Je komt in aanmerking voor een totaalrenovatiebonus, bij het uitvoeren van minimaal 3 energiebesparende maatregelen.
  • Voor huurders en verhuurders in de private sector geldt de huur-en-isolatiepremie. De uitvoering moet begeleid worden door een projectpromotor.

Bij de oriëntatie naar dakisolatie, is het verstandig ook eens te informeren naar de kosten van zonnepanelen. In 2021 ontvang je namelijk tot maximaal € 1500 Euro terug op de installatie. De aanleg kan mooi gecombineerd worden met het aanleggen van dakisolatie. Een dakdekkersbedrijf kan je uitgebreid adviseren over de beste dakisolatie en eventueel zonnepanelen. Kies een dakdekkersbedrijf in de buurt op deze website voor meer informatie.

Daken informatie