Al eens gehoord van een sandwichpanelen dak? Lees er alles over

03 oktober 2022 · door Tara

Wanneer je op zoek gaat naar nieuwe dakbedekking kom je veel verschillende materialen tegen. Gaat je voorkeur uit naar duurzame, budgetvriendelijke dakbedekking? Dan zul je vast al gehoord hebben van een sandwichpanelen dak. In dit artikel vertellen we je alles over deze vorm van dakbedekking.

Wat zijn sandwichpanelen?

Sandwichpanelen, bestaan uit 2 platen gemaakt van staal of aluminium waartussen een laag isolatiemateriaal is aangebracht. De sandwich dakplaten zijn licht van gewicht en gemaakt van staal dat gerecycled kan worden, of al gerecycled is. Voor de isolatie wordt gebruik gemaakt van PIR of PUR schuim. Hierbij kun je kiezen uit verschillende diktes. De panelen zijn verkrijgbaar in verschillende profielen en kleuren, zodat je het dak kunt aanpassen aan de stijl van je woning. Ook bestaat de mogelijkheid een speciale, beschermende, coating te laten aanbrengen. De panelen zijn verkrijgbaar in een lengte tot 20 meter en hebben een breedte van 1 meter.

Voordelen sandwichpanelen dak

Een dak met sandwichpanelen kom je vaak tegen in de landbouw, bij grote loodsen en fabrieken. Dit komt omdat je met de sandwichpanelen snel en efficiënt grote oppervlakten kunt bekleden. Ook voor reguliere woningen bieden sandwichpanelen veel voordelen:

  • Duurzaam: Het mooie van staal en aluminium is dat het altijd gerecycled kan worden, zonder aan kwaliteit in te boeten. Er zijn zelfs volledig circulaire sandwichpanelen verkrijgbaar, waarbij het isolatiemateriaal ook wordt hergebruikt.
  • Multifunctioneel inzetbaar: Een sandwichpanelen dak afwerking kan worden toegepast op platte daken en op hellende daken. Sandwichpanelen op een plat dak kunnen ook worden ingezet bij een groendak. Hiermee verlaag jij je ecologische voetafdruk nog meer!
  • Lichtgewicht: Dankzij de materialen zijn de platen licht van gewicht. Hierdoor kunnen dakdekkers veel sneller een nieuw dak plaatsen, wat uiteindelijk scheelt in het arbeidsloon.
  • Budgetvriendelijk: Omdat je met een geïsoleerd sandwichpanelen dak, geen aparte isolatie hoeft aan te leggen, ben je een stuk voordeliger uit en behaal je toch de verplichte minimale isolatiewaarden.
  • Onderhoudsvrij: Door de platen te voorzien van een coating krijgen mos en algen geen kans, waardoor je veel minder vaak het dak hoeft schoon te maken. Dit scheelt niet alleen tijd, maar ook in de kosten.

Er zijn panelen verkrijgbaar met een dakpanprofiel, een golfplaat profiel en een trapeziumprofiel, passend bij elk project. Bovendien roesten de panelen niet dankzij de roestwerende coating en werken ze brandvertragend. Er zijn zelfs fabrikanten die tot 40 jaar garantie bieden op de verschillende coatings die kunnen worden aangebracht.

Welk paneel kies jij?

Bij het uitkiezen van de beste sandwichpanelen voor jouw dak, is het verstandig hulp in te schakelen van een professional. Een dakdekker kan je bijvoorbeeld meer vertellen over de dikte van het isolatiemateriaal en het type coating waar je uit kunt kiezen. Bovendien, kan een dakdekker je direct meer vertellen over de prijs van het plaatsen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw dak? Neem dan contact op met een dakdekker voor een informatief gesprek. Je vindt een dakdekker uit je buurt, via de listings op deze website.

Dakvormen Daken informatie