Alles over een sarkingdak

31 januari 2023 · door Tara

Wanneer je energie wilt besparen, kun je er voor kiezen je dak te isoleren. Dakisolatie kan op zowel platte daken als hellende daken worden aangebracht op verschillende manieren. Een sarkingdak verwijst naar een isolatiemethode, waarbij het dak via de buitenzijde geïsoleerd wordt. In dit artikel lees je alles over deze manier van je dak isoleren.

Wat is een sarkingdak?

Dakisolatie die via de binnenzijde van het dak wordt aangebracht, wordt geplaatst tussen de kepers van het dak. Bij een sarkingdak is de opbouw anders. Het dak wordt eerst aan de buitenkant compleet ontmanteld. De dakpannen en tengellatten worden verwijderd, zodat er een kaal dak overblijft. Voor de aanleg van het sarkingdak, plaatst de dakdekker eerst een dampscherm dat het vocht, wat je binnen produceert, opneemt. Zo blijft je isolatiemateriaal droog. Hierop volgt het isolatiemateriaal, een dampopen onderdakfolie en het nieuwe tengelwerk. Nadat de panlatten bevestigd zijn, kunnen de dakpannen weer teruggeplaatst worden en is je dak gereed.

Voordelen van een sarkingdak

Het klinkt als een groot karwei; je hele dak eerst kaal trekken voordat je het isolatiemateriaal kunt aanbrengen. Waarom zou je dan voor deze sarkingdak isolatie methode kiezen? Uiteraard biedt een sarkingdak veel voordelen. We zetten de belangrijkste voor je op een rij:

  • Ruimte: Door je dak aan de buitenzijde te isoleren en niet aan de binnenzijde; verlies je geen ruimte op zolder.
  • Binnenafwerking: Is je dak aan de binnenkant al netjes afgewerkt? Dan kan dit gewoon blijven zitten.
  • Koudebruggen: Omdat het isolatiemateriaal in platen wordt aangelegd, zijn koudebruggen vrijwel uitgesloten. Dit zijn de plekken waar kou naar binnen kan dringen en warmte naar buiten kan ontsnappen.
  • Bescherming: Dankzij de isolatieplaten, is de houten constructie waaruit je dak is opgebouwd voortaan goed beschermd.
  • Snelheid: Het aanleggen van een sarkingdak gaat sneller dan isoleren en het dak afwerken van binnenuit. Gemiddeld is een dakdekker met vijf dagen klaar. Bovendien krijg je geen troep in huis, omdat alles buiten gebeurt.

Klinkt ideaal, maar natuurlijk kleven er ook aan een sarkingdak enkele nadelen. De dakgoten moeten worden aangepast aan je nieuwe dak en bestaande dakramen moeten worden opgehoogd. Ook leveren de isolerende dakplaten minder akoestische isolatie dan bijvoorbeeld glaswol of steenwol. Voor een slaapkamer is een sarkingdak dan ook minder geschikt. De kosten voor het plaatsen liggen gemiddeld wat hoger dan isoleren van binnenuit.

Kosten voor een sarkingdak

De sarkingdak prijs ligt tussen de € 45,- tot € 65,- euro per vierkante meter. Wanneer je ook je dakbedekking laat vernieuwen komt deze prijs hoger uit op gemiddeld € 75,- euro per vierkante meter. Omdat je het volume van de woning vermeerderd, heb je voor een sarkingdak een bouwvergunning nodig. Ook hier hangt doorgaans een prijskaartje aan. Wil je op je sarkingdak ook zonnepanelen installeren? Overleg dan even met de installateur van de zonnepanelen. Niet elke installateur heeft ervaring met het plaatsen van panelen op een sarking dak.

Voor meer informatie over het isoleren van je dak volgens de sarking methode, kun je informatie inwinnen bij een dakdekker in je buurt. Die vind je gemakkelijk via de listings op deze website.

Daken informatie