Alles wat je wil weten over EPDM dakbedekking

04 februari 2022 · door Fabian

Beschik je over een plat dak op je aanbouw, tuinhuis of garage? Dan heb je vast nagedacht over het soort dakbedekking. Bij bestaande daken zien we sinds de jaren 80 vaak bitumen, of roofing, op platte daken. Maar EPDM dakbedekking is in opkomst en wordt, in België, inmiddels op zeker 40% van de platte daken geplaatst. In dit artikel vertellen we je alles over EPDM op je dak.

Wat is EPDM dakbedekking?

EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen en Monomeer. Wanneer je deze grondstoffen samenvoegt en bewerkt, krijg je een synthetisch rubber wat je kunt gebruiken als dakbedekking, maar ook voor bijvoorbeeld voor het waterdicht maken van een kelder of gevel. Het is niet voor niets dat EPDM zo in populariteit wint want EPDM kent veel voordelen:

  • Levensduur: EPDM kent een langere levensduur dan bitumen en kan tot meer dan 50 jaar meegaan. De levensduur van je dak is wel afhankelijk van goed onderhoud, de locatie en de geleverde kwaliteit bij het plaatsen.
  • Duurzaam: Er is EPDM verkrijgbaar die, wanneer het toe is aan vervanging, gedemonteerd en hergebruikt kan worden. Dit maakt EPDM circulair, waardoor de grondstoffen niet opnieuw gewonnen hoeven te worden.
    UV, Ozon en vorstbestendig: Dankzij de UV, ozon en vorstbestendigheid van EPDM, ontstaan er geen scheuren, barsten of andere problemen aan het dak. Hierdoor gaat het dak langer mee. Het EPDM temperatuurbereik ligt tussen de -50°C tot + 120 ° / 150°C.
  • Waterbestendig: EPDM wordt op maat gesneden voor het dak. Omdat EPDM aan één stuk gelegd wordt, zijn er geen naden die kunnen loslaten en voor lekkage kunnen zorgen.
  • Groen dak: Wil je graag een groendak aanleggen? Dan heb je met EPDM de beste ondergrond. Het laat namelijk geen wortels door.
  • Brandveilig: EPDM dakbedekking kan worden gelegd met EPDM lijm, het kan los gelegd worden en mechanisch. Zo komt er geen open vuur aan te pas, waardoor je opstal verzekeringspremie ook lager uitvalt. Eventuele EPDM naden afwerken gebeurt met EPDM lijm, EPDM kitten of nadentape.
  • Gemakkelijk plaatsbaar: Wilt je de oude dakbedekking vervangen door EPDM? Geen probleem. De dakdekker kan de EPDM gewoon over het oude dak bevestigen, zonder dit eerst te verwijderen. Bovendien kun je EPDM op vrijwel elke ondergrond plaatsen. Zo kun je EPDM prima op lood lijmen, maar ook op hout, bitumen, beton, steen en zink.
  • Onderhoudsvrij: Vanwege het materiaal, groeien er geen mossen of algen op EPDM. Dat scheelt een stuk aan onderhoudskosten.

Dit klinkt haast te mooi om waar te zijn, want waar zijn de nadelen? EPDM kun je niet laten leggen op een tropische dag met temperaturen boven de 25 graden. EPDM leggen bij warm weer zorgt er namelijk voor dat de lijm niet goed werkt. Ditzelfde geldt voor temperaturen onder de 5 graden. Daarnaast is EPDM duurder in aanschaf. In Vlaanderen zijn nog geen premies beschikbaar voor het aanleggen van EPDM dakbedekking. Combineer je EPDM met bijvoorbeeld een groen dak of dakisolatie? Dan kom je wel in aanmerking voor een premie en krijg je een flink bedrag retour.

Haal een vakman in huis

Er zijn tegenwoordig speciale EPDM kits verkrijgbaar, waarmee je zelf het dak op kan. Maar kies je voor een vakman, dan weet je zeker dat het goed gebeurt en er geen lekkages ontstaan. De dakdekker kijkt welke vorm van aanbrengen voor jou het meest geschikt is, of het over de oude roofing heen kan en of er geen herstel nodig is aan bijvoorbeeld de dakconstructie.

Dakbedekking