De beste dakbedekking voor je carport

29 februari 2024 · door Tara

Ben jij een van de gelukkigen met een carport aan huis? Dan heb je vast al eens nagedacht over de ideale dakbedekking voor je carport. Je wilt natuurlijk een goede bescherming voor je auto, tegen weer en wind, maar ook een soort dakbedekking die lang meegaat. In deze blog bespreken we de verschillende soorten dakbedekking voor een carport en bekijken we wat de beste optie is.

Soorten dakbedekking voor de carport

Bij het kiezen van de beste dakbedekking, hou je allereerst rekening met je budget. Maar er zijn meer zaken om rekening mee te houden en over na te denken. Wil je bijvoorbeeld dat het dak lichtdoorlatend is? Of plaats je verlichting onder de carport? Hoeveel gewicht moet het dak kunnen dragen? Laten we eerst kijken naar de verschillende opties:

  • Carport dakbedekking polycarbonaat: Het mooie van deze materiaalsoort is dat het verkrijgbaar is in verschillende mates van lichtdoorlatendheid. Het lijkt op glas, maar is 250 x sterker dan glas en uv-bestendig. Daarnaast is het veel lichter in gewicht dan glas.
  • Dakbedekking platen: Wil je een dak dat eruitziet alsof het met dakpannen bedekt is? Dan zijn dakbedekking platen een goede optie. Ze worden gemaakt van staal of aluminium en zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en kleuren. Ook met een trapezium vorm of golfplaten vorm.
  • Zonnepanelen als dakbedekking carport: Handig om gratis energie op te wekken voor bijvoorbeeld je elektrische auto! Kies je voor zonnepanelen? Kijk dan vooral naar de lichtgewicht variant. Reguliere zonnepanelen zijn te zwaar en belasten het dak met 30 tot 50 kilo per vierkante meter. Speciale lichtgewicht zonnepanelen zorgen voor een belasting van 5,5 kilo per vierkante meter.
    EPDM als dakbedekking: Een groot voordeel van EPDM is dat het tot wel 50 jaar meegaat. Ook is deze kunstmatige rubbersoort uv-bestendig, waardoor het niet scheurt.
  • Dakshingles: De lichtste variant zijn zeker de dakshingles. Hierbij kies je uit de bitumen of houten variant, in een kleur en vorm van jouw voorkeur. Shingles zijn namelijk in allerlei vormen en kleuren verkrijgbaar. Je lijmt ze gemakkelijk vast op je onderdak.
  • Golfplaten dakbedekking: Je ziet het eerder op fietsenhokken dan op een carport, maar het kan wel; het dak van je carport bedekken met pvc golfplaten.

Vooral dakshingles en golfplaten zijn de beste optie wanneer je op zoek bent naar een goedkope dakbedekking. Een nadeel van deze budgetvriendelijke soorten, is wel dat ze korter meegaan. Zo zul je shingles na een jaar of 15 tot 20 moeten vervangen en de golfplaten na ongeveer 20 jaar.

Welke dakbedekking past bij welke carport?

Naast je budget en de lichtdoorlatendheid, kun je niet elke dakbedekking op een plat dak plaatsen en past niet elke dakbedekking op een hellend dak. De beste optie voor een plat dak zijn polycarbonaat dakplaten of EPDM. Een duurzame optie is het laten aanleggen van een groen dak, waarvoor je in sommige gemeenten zelf een subsidie ontvangt. Voor een hellend dak zijn alle andere materialen geschikt, waarbij de duurzaamste variant uiteraard het dak met zonnepanelen betreft.

Laat je bij je keuze goed begeleiden door een deskundige dakdekker. Een specialist denkt namelijk met je mee in mogelijkheden en houdt rekening met het maximale gewicht. Je vindt de dichtstbijzijnde dakdekker in de buurt door je postcode in te vullen op de startpagina van deze website.

Dakbedekking