De voordelen en nadelen van een sedumdak

17 augustus 2022 · door Tara

Wanneer het tijd wordt om je platte dak te vervangen, denk je misschien direct aan een dak van bitumen of EPDM. Maar er zijn veel meer mogelijke materialen voor een plat dak. Een dak bedekken met sedum is hier een mooi voorbeeld van. Een sedumdak kent veel voordelen ten opzichte van meer traditionele dakbedekking. In dit artikel vertellen we je alles over sedum dakbedekking van aanleg en onderhoud tot de gemiddelde kosten.

Waarom een sedumdak?

Sedum zijn vetplantjes waarmee je, in het geval van sedum dakbedekking, je dak mee bekleedt. Een sedumdak aanleggen kent zoals gezegd heel wat voordelen. We zetten de sedumdak voordelen en sedumdak nadelen voor je op een rij:

Sedumdak voordelen

  • Regenwater opvang: Omdat een sedumdak regenwater opvangt en absorbeert, wordt er minder water naar het riool afgevoerd. Dit vermindert de belasting op het riool en vermindert daarmee ook de kans op overstromingen.
  • Minder CO2: Koolstofdioxide, of CO2, wordt door planten omgezet in zuurstof. Met een sedumdak verlaag je dus de CO2-uitstoot.
  • Koeler huis: Dankzij een sedumdak warmt je huis binnen minder snel op. Het blijft tot wel 4 graden koeler. Dat scheelt mooi in het gebruik van je airco. Heb je een sedumdak met zonnepanelen? Dan verhoogt de lagere temperatuur ook nog je rendement.
  • Geluidsisolatie: Met een groen dak verdwijnt er minder geluid naar buiten, maar komt er ook minder geluid naar binnen. Zo heb je mooi gratis geluidsisolatie op je dak!
  • Levensduur: Omdat een groen dak niet wordt aangetast door invloeden van buitenaf als hagel, wind en hevige regenval, gaat je dak tot wel 50 jaar mee.

Sedumdak nadelen

  • Kosten sedumdak: De kosten voor een sedumdak liggen hoger dan gebruikelijk bitumen dak. Dit heeft ook te maken met de drainagelaag, filterlaag en de substraatlaag die extra moeten worden aangebracht. Gemiddeld betaal je tussen de € 30,- tot € 120,- Euro per vierkante meter.
  • Geschiktheid van het dak: Je dak moet het extra gewicht wel kunnen dragen. Laat je dus van tevoren goed adviseren door een dakdekker.
  • Onderhoud: Een sedumdak is onderhoudsvrij, maar je moet er wel 2 x per jaar eventjes het dak voor op. Dat hoeft niet bij een dak zonder begroeiing.

Wanneer je dit leest vraag je jezelf af waarom we niet allemaal een groen dak hebben, want het lijkt er toch op dat de voordelen flink opwegen tegen de nadelen.  Twijfel je nog over de kosten? Die kun je echter weer verlagen met de sedumdak subsidie.

Onderhoud van een sedumdak

Het onderhoud van een sedumdak is snel gepiept. Een kind kan de was doen. Enkel twee keer per jaar wat onkruid verwijderen en bij voorkeur lekker bijmesten en je bent klaar. In principe is extra water geven zelfs niet nodig. Tenzij het extreem droog is natuurlijk. Je sedum snoeien doe je enkel wanneer sommige plantjes de anderen proberen te overwoekeren. En sedum is nog winterhard ook, dus je geniet het hele jaar door van een gekleurd dak. Ben je ook enthousiast geworden? Neem direct contact op met een dakdekker voor meer informatie. Je vindt een dakdekker uit je buurt op deze website.

Groendaken Daken informatie