Help, ik heb vleermuizen onder de dakpannen

02 oktober 2023 · door Tara

Bij vleermuizen denken we allemaal meteen aan Dracula en bloeddorstige dieren. We vinden ze een beetje eng en moeten er dan ook niet aan denken om vleermuizen onder de dakpannen te hebben. Toch komen vleermuizen onder de nok vaker voor dan je denkt. Misschien zelfs zonder dat je het door hebt! In dit artikel vertellen we je meer over vleermuizen onder je dak.

Bekendste vleermuissoort in België

Vleermuizen vinden we eng. Terwijl het juist heel bijzondere dieren zijn. De vleermuis is het enige zoogdier dat kan vliegen en zich ‘s nachts voedt met insecten. Hierbij eten ze tot wel een derde van hun lichaamsgewicht aan rondvliegende beestjes. Van de 24 soorten die in België voorkomen, is de dwergvleermuis de meest voorkomende. Een piepklein vleermuisje dat slechts 5 gram weegt. Deze vleermuis slaapt graag in spouwmuren, onder dakpannen of achter gevelbekleding bijvoorbeeld. Ze bouwen geen nest en knagen ook niets kapot.

Vleermuizen onder je dakpannen

Wanneer je meer leest over vleermuizen, begrijp je ook dat je helemaal niet bang hoeft te zijn voor vleermuizen. Ze helpen je juist met het weghouden van vervelende muggen. Ook over schade hoef je jezelf geen zorgen te maken, die richten ze namelijk niet aan. De verschillende jaargetijden brengen overigens verschillende situaties met zich mee:

  • Vleermuizen in de winter: In de winter houden vleermuizen een winterslaap. Ze hangen op hun kop aan hun poten in de nok van je dak en brengen zo slapend de winter door. Is de winter voorbij? Dan vertrekken ze weer uit hun schuilplaats.
  • Vleermuizen in de zomer: In de zomer zijn het de vrouwtjes die kraamkolonies vormen. Ze krijgen jongen onder je dak en dit kan een “kruipend” geluid veroorzaken. Zijn de baby vleermuisjes groot genoeg? Dan vertrekken ze met elkaar uit de kraamkolonie.

Ben je bang dat de vleermuizen onder je dakpannen teveel geluid maken? Ook de krabbelende geluiden die ze maken zul je bijna niet opmerken en wanneer je eenmaal weet dat het vleermuizen zijn, slaap je net zo goed als eerst. De uitwerpselen ruiken niet en zijn zo klein als muizenkeutels. Kortom, vleermuizen in je nok kun je zonder problemen gewoon hun gang laten gaan.

Mag je de vleermuizen verwijderen?

Omdat steeds meer insecten vol zitten met insecticiden, sterven er ook steeds meer insecteneters uit, waaronder de vleermuizen. Ook door verstedelijking en lichtvervuiling, neemt het aantal vleermuizen af. Om die reden is de vleermuis beschermd en mag je vleermuizen niet verjagen onder je dakpannen, niet verstoren, doden of vangen. Wat je wel kunt doen is, contact opnemen met een professional via de Vlaamse infolijn 1700, of via het Agentschap voor Natuur en Bos.

Wanneer een deskundige heeft vastgesteld dat er 100% zeker geen vleermuizen meer onder je dakpannen aanwezig zijn, kun je een professional inschakelen om de uitvliegopening af te dichten. Doe je dit zonder check door een deskundige, dan loop je de kans dat je de aanwezige vleermuizen opsluit en doodt. Je vindt de dichtstbijzijnde vakman via de listings op deze website.

Daken informatie