Hoe kun je zelf je dak ontmossen?

11 mei 2023 · door Tara

Of je nu beschikt over een plat dak met bitumen, of een pannendak; elk dak is gevoelig voor mos en algen. Een dak bezaaid met mos ziet er in de eerste plaats gewoon niet fraai uit. Tenzij je juist hebt gekozen voor een groendak natuurlijk. Maar naast het esthetische aspect, verkort mos de levensduur van je dak. Om die reden is het ontmossen van daken belangrijk. In dit artikel vertellen we je alles over hoe je zelf je dak kunt ontmossen.

Waarom je dak ontmossen?

Een dak dat op het noorden ligt vangt schaduw. Juist vooral op schaduwrijke en vochtige plekken ontstaat de groei van algen en mos. De wortels van het mos zetten zich vast tussen dakpannen en onder zonnepanelen. Tijdens vorstperiodes, zet water zich uit door bevriezing. Op de plekken waar de wortels van het mos zich hebben vastgezet, kan meer water zich uitzetten, waardoor scheuren en barsten in de dakbedekking ontstaan. Een dak met scheuren, beschermt onvoldoende tegen vocht. Hierdoor kun je op termijn last krijgen van lekkage binnenshuis. 

Zelf je dak ontmossen

Wanneer je jouw dak kunt ontmossen, hangt af van de weersomstandigheden. Kies hiervoor een droge, niet al te warme en vorstvrije dag uit. Hoe je het dak gaat ontmossen hangt af van de gekozen methode. Wil je het dak ontmossen met speciale producten, of zonder? We zetten verschillende manieren voor je op een rij:

  • Hogedrukreiniger: De milieuvriendelijkste methode is je dak ontmossen met een hogedrukreiniger. Je spuit met water gemakkelijk de mossen weg. Vooral wanneer het net een paar dagen daarvoor geregend heeft, zit het mos al een stuk losser. Spuit vanaf de nok richting de dakgoot en werk zo langzaam alles weg.
  • Onkruidsproeier: Wanneer je liever extra middeltjes gebruikt in het water, kun je het dak ontmossen met bleekwater of je dak ontmossen met azijn. Hiervoor vul je een onkruidsproeier voor de helft met water en de helft met bleekwater of azijn. Je besproeit het dakgedeelte wat je wilt behandelen en laat het een uurtje inwerken. Hierna spoel je alles weg met gewoon water uit de tuinslang. Denk er wel aan dat bleekwater en azijn niet alleen mos doden, maar ook ander leven in de natuur. Deze producten komen via de regenpijp in het grondwater terecht.

Beschik je over een dak dat bedekt is met leien dakpannen? Let er dan op dat je bij een leien dak ontmossen geen gebruik maakt van een hogedrukspuit. Je kunt hiermee schade aanrichten aan de leien. Het beste verwijder je mos van leien met een stoomreiniger.

Je dak laten ontmossen

Zelf een dak ontmossen klinkt misschien makkelijk, maar je moet er wel voor op je dak gaan staan. Voor een professional geen enkel probleem, maar voor de doe-het-zelver kan dit gevaarlijk zijn wanneer het dak glibberig wordt van het water. Een specialist beschikt, naast ervaring, ook over producten die de mosgroei tegengaan. Ook kun je door een ontmossingsbedrijf een coating laten aanbrengen, zodat mos zich veel moeilijker op je dak kan hechten.

Wil je meer weten over de mogelijkheden je dak professioneel te laten ontmossen? Informeer dan eens bij een specialist die je kunt vinden in de listings op deze website.

dak onderhoud