Last van geluidsoverlast? Zorg voor geluidsisolatie van je dak

20 december 2022 · door Tara

De wet geluidhinder is heel duidelijk; vanaf 22:00 uur ‘s avonds mag je de rust van buren niet verstoren. Burenlawaai zorgt voor maar liefst 17% van alle geluidsoverlast. Misschien denk je direct aan te harde muziek? Maar er is veel meer wat hinderlijk kan zijn voor jouw omgeving. Doe-het-zelf geluiden, lawaai van huisdieren of tuinonderhoud bijvoorbeeld. Met geluidsisolatie van je dak, beperk je overlast voor omwonenden en voor jezelf. Wat is er allemaal mogelijk?

Mogelijkheden geluidsisolatie dak

Heb je een zolder die je gebruikt als slaapruimte? Of woon je direct onder een dak? Dan kan het best zijn dat je last hebt van geluid dat van buitenaf naar binnen komt, bijvoorbeeld het geluid van regen op je dak. Maar jij kunt ook de veroorzaker zijn van geluidsoverlast. In beide gevallen kun je de akoestische isolatie verbeteren. Voor geluidsisolatie kun je kiezen uit verschillende vormen:

  • Geluidsisolatie hellend dak: Bij hellende daken wordt er isolatiemateriaal tussen de dakbedekking en het onderdak geplaatst. Hierbij kun je gebruik maken van verschillende materialen als rotswol, glaswol, kurk, cellulose, Isomat KE en akoestiwol. Hierna wordt het dak afgewerkt met gipsplaten, wat voor extra geluidsisolatie zorgt en de isolatie goed op haar plek houdt.
  • Geluidsisolatie door groendak: Het aanleggen van een groendak zorgt voor de ideale geluidsisolatie voor een plat dak. Een voordeel is dat je hiermee geluidsisolatie aan de buitenkant van je dak plaatst en de ruimte binnen niet verkleint. Een groendak met bijvoorbeeld sedum zorgt voor geluidsisolatie tot wel 46 decibel en je ontvangt nog een premie ook!
  • Warm dak geluidsisolatie: Een andere manier om je platte dak te isoleren aan de buitenkant is volgens de warme dak methode. De geluidsisolatie wordt dan bovenop je bestaande dak geplaatst, of op een nieuw dampscherm. Hierna volgt een waterdichte afdekking. Op deze manier heb je het minste last van temperatuurschommelingen.
  • Geluidsisolatie door spanplafond: Wil je liever geluidsisolatie om je eigen geluiden te dempen? Dan is een akoestisch spanplafond ideaal. Akoestische spanplafonds verhogen ook de veiligheid, want ze zijn brandwerend. Bovendien draagt het bij aan een betere temperatuurhuishouding in je ruimte.

Uiteindelijk is het uitgangspunt bij elke vorm geluidsisolatie hetzelfde; de massa vergroten. Oftewel, het dak “dikker” maken. Hoe dichter en dikker de geluidsisolatie, hoe minder geluidsoverlast. De meeste daken zijn licht van gewicht en beschikken over weinig massa. Met de juiste geluidsisolatie los je geluidshinder direct op. Een professional kan je hierin adviseren.

Beste geluidsisolatie dak

Of je nu de voorkeur geeft aan natuurlijke materialen of kunstmatige isolatie; beiden dragen bij aan een beter binnenklimaat en minder geluidsoverlast. Een dakdekker kan je adviseren over welke isolatievorm voor jouw ruimte het meest geschikt is. Hierbij wordt rekening gehouden met het beschikbare budget, het gebruik van de ruimte en jouw persoonlijke voorkeuren. Check ook altijd of je in aanmerking komt voor een premie, dat scheelt mooi in de investeringskosten. Schakel hulp in van een vakman voor het beste resultaat. Maak kennis met een dakdekker uit de buurt via de listings op deze website.

Daken informatie