Wanneer moet je een dakgoot vervangen?

21 november 2023 · door Tara

Dakgoten komen in veel verschillende vormen, formaten en materialen. Het materiaal en onderhoud dat je laat uitvoeren, bepaalt voor een groot gedeelte de levensduur van je dakgoot. Zo gaat een dakgoot van zink langer mee dan een dakgoot van pvc bijvoorbeeld. Wanneer moet je de dakgoot vervangen en herstellen? We zochten het in dit artikel voor je uit.

Het belang van een dakgoot

Het lijkt misschien een onbelangrijk onderdeel van je huis: de dakgoot. Maar zonder een goed functionerende dakgoot stort al het hemelwater rechtstreeks naar beneden of tegen de gevel aan. Wanneer dit gebeurt, ontstaat er vochtschade in je gevel, met doorslaand vocht aan de binnenkant als gevolg. Ook de grote plassen rondom je huis kunnen op termijn de bodem doen verzakken. Een goed werkende dakgoot is dus ontzettend belangrijk.

Een lekkende dakgoot herstellen

Een dakgoot herstellen is noodzakelijk wanneer er vocht uit de dakgoot stroomt op plaatsen waar dit niet de bedoeling is. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals slijtage door ouderdom, corrosie of bijvoorbeeld een verstopping. Hoe een dakgootreparatie wordt uitgevoerd, hangt af van het materiaal:

  • PVC-dakgoot herstellen: Een dakgoot gemaakt van pvc kan met pvc-lijm gerepareerd worden wanneer er kleine gaatjes of scheuren in zitten. Is er echter meer aan de hand, zoals grote scheuren die niet met lijm te dichten zijn, dan zal de dakdekker een stuk dakgoot moeten vervangen.
  • Zinken dakgoot herstellen: Een dakgoot van zink wordt aan elkaar bevestigd met soldeernaden. Zink gaat het langst mee van alle materialen, maar heeft door de soldeernaden ook eerder zwakke plekken. Een herstelling zal dan ook vaak bestaan uit het solderen van naden, of dichten van haarscheurtjes in het zinkwerk met vloeibare zink.
  • Aluminium dakgoot herstellen: Voor het herstellen van aluminium dakgoten wordt, net als bij koper, gebruikgemaakt van zogenaamd rubber seal. Dit breng je gemakkelijk met een kwast aan en vormt een waterdichte beschermlaag in de dakgoot. Een alternatief is herstellingstape of polyester.

In bovenstaande voorbeelden hebben we het over reparaties aan de goot. Maar er kan natuurlijk nog meer kapot gaan. Zo kunnen ook de bevestigingsbeugels, of gootbeugels, los komen te zitten. Hierdoor kan de dakgoot scheef komen te hangen en verder kapot scheuren.

Wanneer dakgoot vervangen?

Het spreekt voor zich dat de dakgoot vervangen moet worden wanneer reparatie niet meer mogelijk is. Maar ook door slijtage kan het nodig zijn al voortijdig de dakgoot te vervangen. Bovendien is het soms voordeliger de dakgoot te vervangen dan te repareren. Zo gaat een zinken dakgoot gemiddeld 40 jaar mee en een dakgoot van pvc rond de 25 jaar. Wanneer je eenmaal begint met het uitvoeren van reparaties, is het verstandig een professional er naar te laten kijken. Wanneer namelijk blijkt dat je moet blijven plakken, lijmen en sealen, is het voordeliger de hele dakgoot te vervangen.

Wil je meer informatie over het vervangen van de dakgoot? Ga dan eens in gesprek met een dakdekker uit je buurt. Via een locatiebezoek ter plaatse, kunnen ze exact vertellen hoe de staat van jouw dakgoot is. Je vindt de dichtstbijzijnde expert, via de listings op deze website.

dak onderhoud