Alles over pvc dakbedekking

05 december 2022 · door Tara

Ben je op zoek naar een waterdichte dakbedekking voor je uitbouw, garage, terrasoverkapping of schuur? Dan is pvc een goed alternatief voor bitumen of EPDM. Het materiaal pvc wordt als dakbedekking gebruikt voor platte daken en daken met een hele lichte hellingshoek. In dit artikel gaan we dieper in op pvc als dakbedekking.

Wat is pvc?

Pvc is een afkorting van polyvinylchloride. Deze lichtgewicht plasticsoort, wordt gemaakt van vinylchloride en heeft als basis aardolie en zout. Omdat het in elke vorm geperst kan worden, is het een van de meest gebruikte materialen. Je komt het o.a. tegen in speelgoed, auto-onderdelen, vloeren, afvoerbuizen en pvc daken. Pvc is een zogenaamd “thermoplastisch” materiaal. Dit betekent dat het bij verhitting vervormd kan worden. Aan pvc zijn weekmakers en uv-stabilisatoren toegevoegd. Zo brokkelt het niet af en gaat het materiaal langer mee.

Pvc dakbedekking voordelen

Voordat je overgaat tot het uitkiezen van je nieuwe dak, is het handig wat meer informatie in te winnen over de verschillende opties. Je dakdekker kan je voorzien van een vakkundig advies, passend bij jouw situatie. Pvc kent als dakbedekking verschillende voordelen:

  • Lichtgewicht: Heb je een type dak nodig dat weinig weegt? Dan is pvc de beste oplossing. Het biedt dezelfde waterdichtheid als andere materialen, maar is door zijn gewicht makkelijker te hanteren tijdens het plaatsen.
  • Recyclebaar: Wanneer pvc niet meer gebruikt wordt, of vervangen moet worden, is het 100% recycleerbaar. Hiermee kies je dus voor een duurzaam product met een lagere belasting voor het milieu.
  • Uv-bestendig: Kies je voor een wit dak? Dan wordt warmte van de zon teruggekaatst en blijft je woning een stuk koeler. Dankzij de uv-bestendigheid van pvc, ontstaat er geen scheurvorming door opwarming.
  • Wortelbestendig: Wil je een groen dak? Dan is pvc een perfecte ondergrond omdat het geen wortels doorlaat. In dat geval dient pvc als waterdichte onderlaag voor je groendak.
  • Onderhoudsvrij: Een keer per jaar je dak schoonmaken met water en afgevallen bladeren verwijderen, is voldoende om je dak in goede staat te houden. Ook pvc dakbedekking herstellen gaat gemakkelijk met siliconen dakcoating.
  • Kleuren: Kies een kleur passend bij de rest van je woning! Pvc is in bijna elke kleur verkrijgbaar, van klassiek wit of zwart tot knal oranje, felblauw en mosgroen.

Pvc als dakbedekking kent ook nadelen. De weekmakers verdwijnen na een aantal jaar uit het materiaal. Hierdoor neemt de flexibiliteit af en gaat het dak iets korter mee dan bijvoorbeeld EPDM. Het wordt per rol geleverd en op het dak in vorm gesneden. De naden worden verlijmd. Bij een EPDM dak ontbreken naden, waardoor je minder kans hebt op lekkage. Ook het plaatsen neemt meer tijd in beslag waardoor de arbeidskosten kunnen oplopen.

Pvc dakbedekking prijs

Ga je pvc dakbedekking kopen? Dan kun je kiezen uit verschillende diktes. Hoe dikker de folie, hoe langer je dak meegaat. Gemiddeld kost het plaatsen van een pvc dak tussen de € 60,- à 80,- euro per m². Dit is afhankelijk van de kwaliteit van de folie, het aantal uitsnijdingen op je dak (om dakramen heen werken kost meer tijd) en de kosten van het verwijderen van je oude dak. Pvc kan niet over de oude dakbedekking worden gelegd. Laat je van tevoren goed informeren door een vakman, zo maak je uiteindelijk de beste keuze voor je dak. Je vindt een deskundige dakdekker uit je buurt, via de listings op deze website.

Dakbedekking