Wat is de goedkoopste dakbedekking?

30 januari 2024 · door Tara

Woon je in een woning met tuin? Dikke kans dat je buiten je huis verschillende gebouwen hebt met een dak. Denk maar aan een overkapping, carport, schuurtje of tuinhuis bijvoorbeeld. Ook deze daken moeten eens in de zoveel jaar vervangen worden. Op de meeste gebouwen buitenshuis kiezen we voor goedkopere dakbedekking. Wat is nu eigenlijk de goedkoopste dakbedekking waar je uit kunt kiezen? We zochten het voor je uit.

Is goedkope dakbedekking altijd verstandig?

Goedkope dakbedekking is handig wanneer je met een kleiner budget toch je dak wil vernieuwen. Zo blijven je spullen veilig tegen weer en wind en hoef je voorlopig geen kosten te maken voor dakreparaties. Er zijn heel veel verschillende soorten goedkopere opties dan de traditionele keramische dakpannen of EPDM. Het grootste nadeel van een goedkopere dakbedekking is dat deze korter meegaat. Ook kan het gevoeliger zijn voor scheurvorming en verkleuring door uv-straling. Toch gaat zelfs de allergoedkoopste dakbedekking minstens 10 jaar mee. Genoeg tijd om te sparen voor een meer duurzame variant de volgende keer.

Wat is de goedkoopste dakbedekking?

Welke dakbedekking voor jouw klus de goedkoopste dakbedekking is, hangt af van het soort dak dat je opnieuw laat bekleden. Op een schuin dak zijn er andere opties dan op een plat dak en op een tuinhuis kies je een ander soort dakbedekking dan voor je overkapping. We zetten de goedkoopste soorten op een rij:

  • Goedkoopste dakbedekking plat dak: Voor platte daken is bitumen de meest budgetvriendelijke oplossing. Een andere naam voor bitumen is dakleer of roofing. Het is goedkoper dan EPDM of PVC en gaat tussen de 20 tot 40 jaar mee. De levensduur is afhankelijk van het soort bitumen, waarbij APP bitumen de goedkoopste variant is. Bitumen kan al gelegd worden vanaf € 40,- per m². Overigens is bitumen ook een goedkope dakbedekking voor je carport.
  • Goedkope dakbedekking tuinhuis: Op tuinhuisjes wordt vaak gekozen voor dakshingles. Dit zijn kant-en-klare voorgevormde “lapjes” bitumen die je vastlijmt of vastnagelt. Shingles hebben een gemiddelde levensduur van zo’n 15 jaar. Je koopt ze al vanaf € 7,- per m². Overigens zijn bitumen shingles ook de goedkoopste dakbedekking voor elk schuin dak.
  • Goedkope dakbedekking schuur: Op daken van schuurtjes kom je veel golfplaten tegen. De goedkoopste variant zijn de aluzink platen, een mix van aluminium met zink. Je koopt ze al vanaf € 11,75 per plaat van 1.22 lang en 1 meter breed. Aluzink golfplaten gaan gemiddeld zo’n 20 jaar mee. Wil je een goedkope dakbedekking voor je overkapping? Kies dan voor de lichtdoorlatende pvc variant. Vanaf € 14,59 per plaat van 1 meter lang en 1.09 meter breed. Je krijgt een garantie van 10 jaar op de lichtdoorlatendheid.

Voordat je zomaar online de goedkoopste materialen gaat bestellen, overleg je beter eerst met een vakman. Een specialist kan je adviseren over de verschillen in kwaliteit en bijvoorbeeld de minimale dikte van het materiaal dat je uitgekozen hebt. Wil je ook een offerte en advies van een dakdekker uit je buurt? Kijk dan via de listings op deze website waar je de dichtstbijzijnde dakdekker kunt vinden.

Dakbedekking