Wat kost een dak vernieuwen?

07 augustus 2023 · door Tara

Heb je net een huis gekocht met een dak dat vernieuwd moet worden, of woon je in een huis waar het dak aan vervanging toe is? Dan is het handig, voordat je begint, een idee te hebben van de kosten. Een nieuw dak varieert natuurlijk in prijs naargelang de vorm, de omvang en het materiaal. Een plat dak vernieuwen is bijvoorbeeld goedkoper dan een hellend dak vernieuwen. Wil je weten wat het kost om een dak te vernieuwen? Je leest er hier alles over.

Een plat of hellend dak vernieuwen

Een dak vernieuwen kan in prijs enorm uiteenlopen. De kosten voor een compleet nieuw dak liggen altijd hoger dan een dak laten renoveren. Het is dan ook goed om eerst een dakdekker uit te nodigen voor een inspectie van de bestaande dakconstructie. Tijdens de inspectie kun je meteen je nieuwe dakbedekking bespreken en de bijkomende kosten. Zo is voor een plat dak bitumen goedkoper dan EPDM en voor een hellend dak zijn dakpannen van beton een flink pak goedkoper dan natuurleien. Denk dus ook na over de uitstraling en stijl die je voor ogen hebt.

Wat kost een dak vernieuwen?

Met zoveel verschillende variabelen in materiaalsoorten en dakvormen, is het niet mogelijk een eenduidige prijs aan te geven voor de kosten van het vernieuwen van een dak. Ook zal de prijs hoger liggen wanneer je dak moeilijk bereikbaar is. Wel kunnen we kijken naar gemiddelde prijzen van verschillende daksoorten en dakbedekkingen:

  • Plat dak vernieuwen: Bij een plat dak kies je uit een dakbedekking van EPDM, PVC of roofing (bitumen). Oude bitumen laten verwijderen en een nieuwe laag bitumen laten aanbrengen ligt tussen de € 45,- tot € 70,- euro per m². Voor EPDM betaal je gemiddeld 
    € 65,- euro per m² en bij PVC kom je uit op zo’n € 80,- euro per m².
  • Hellend dak vernieuwen: De kosten van het plaatsen van een nieuwe dakconstructie lopen uiteen van  € 1000,- tot € 1700,- euro per m². Laat je het dak bedekken met dakpannen van beton, dan betaal je hier  € 20,- tot € 35,- euro per m² voor. Keramiek dakpannen komen al iets hoger uit; tussen de  € 40,- tot € 75,- euro per m² en natuurleien liggen tussen de € 45,- tot € 85,- euro per m².

Hou er rekening mee dat je bij dakwerkzaamheden ook moet hebben nagedacht over het aanbrengen van dakisolatie, dakramen, een lichtstraat, lichtkoepel, zonnepanelen of bijvoorbeeld een dakkapel. Wanneer je een compleet nieuw dak laat aanleggen, zou het jammer zijn deze zaken niet direct mee te laten nemen door de dakdekker.

Premie voor een dak vernieuwen

Laat je een nieuw dak plaatsen? Dan helpt de overheid je een handje met verschillende premies. Mijn verbouw premie bijvoorbeeld, biedt inkomensafhankelijke premies voor het vernieuwen van een dak. Voor een dak vernieuwen heb je geen vergunning nodig; tenzij je het dak gaat uitbreiden, of de draagconstructie verandert. Voor een helder overzicht van jouw nieuwe dak, deskundig advies en de beste premies; ga je in gesprek met een expert. Je vindt de dichtstbijzijnde dakdekker gemakkelijk, via de listings op onze website.

Daken informatie