Alles wat je wil weten over de dakgoot herstellen

15 maart 2023 · door Tara

De regen komt met bakken naar beneden uit de lucht vallen. Normaal gesproken geen enkel probleem, want je dak beschermt je tegen al dat water en de dakgoot voert het allemaal netjes af. Totdat je na een paar dagen een muffe lucht ruikt en je vochtkringen ziet verschijnen op de muren. Hoogste tijd om je dakgoot snel te laten herstellen. In dit artikel lees je er alles over.

Wanneer moet je de dakgoot herstellen?

Zonder goede waterafvoer, krijgt regen een kans je muren binnen te dringen, met schimmel en beschadigingen als gevolg. Een dakgootreparatie kan nodig zijn wanneer je dakgoot verstopt zit en de verstopping niet verwijderd kan worden bijvoorbeeld, maar ook wanneer de dakgoot kapot is en daardoor lekt. Al dat water stroomt dan meteen tegen je gevel aan en niet de regenpijp in. Een lek in je dakgoot laat je dan ook het liefst zo snel mogelijk herstellen. Ook kunnen er onderdelen beschadigd zijn en moet je de dakgoot op sommige plaatsen laten repareren.

Verschillende soorten dakgootreparaties

Afhankelijk van het materiaal kan de dakdekker op verschillende manieren je dakgoot herstellen. Een zinken dakgoot herstellen gebeurt bijvoorbeeld met vloeibaar zink. Dit komt omdat je bij zinken dakgoten vaker een lekkage via de lasnaden ziet. Ook vul je hier kleine gaatjes in je zinkwerk mee op. Een pvc-dakgoot herstellen gebeurt met speciale pvc-lijm, terwijl er vloeibaar rubber wordt ingezet om een koperen dakgoot te herstellen. Ook kan er roofing worden ingezet om lekkages te dichten. Dit laatste kan alleen als de rest van je dakgoot nog in goede staat verkeert.

Gemiddelde prijzen dakgoot herstellen

De kosten om een lekkende dakgoot te herstellen verschillen per dakgoot. Dit heeft te maken met verschillende factoren:

  • Materiaal: Een dakgoot van kunststof, of pvc, is goedkoper om te repareren dan bijvoorbeeld een koperen dakgoot of een zinken dakgoot die weggewerkt is in een houten bak. Hoe hoger de materiaalkosten, hoe hoger je factuur.
  • Herstel of vervanging: In sommige gevallen kan de dakdekker de beschadigingen herstellen. Dit kost uiteindelijk een pak minder geld dan wanneer de dakgoot gedeeltelijk, of compleet, vervangen moet worden.
  • Aantal meters: Hoe groter de omvang van je huis, hoe groter je dak. Dit betekent ook dat je dakgoot uit meer meters bestaat en dus hogere materiaalkosten met zich meebrengt bij vervanging.
  • Bereikbaarheid: Voor een dakgoot op grote hoogte moet extra materieel worden ingehuurd. Steigers, hoogwerkers en ander soortgelijk materiaal, maakt de reparatiekosten hoger.

Je ziet dat er nogal een aantal zaken van invloed zijn op het kostenplaatje. Om een dakgoot te herstellen en de prijs te bepalen, moet de vakman dus altijd eerst bij jou thuis komen kijken om zo een correcte inschatting te kunnen maken van de te verwachten kosten. Gemiddeld kun je uitgaan van minimaal € 40,- euro tot maximaal € 200,- euro aan reparatiekosten per meter.

Ben je benieuwd wat een dakgoot reparatie voor jouw huis gaat kosten? Nodig dan de dichtstbijzijnde dakdekker uit, die je vindt via de listings op deze website. Je kunt dan meteen een preventieve dakinspectie bespreken.

dak onderhoud