Welke dakbedekking kies je voor je tuinhuis?

21 november 2022 · door Tara

Beschik je over een tuinhuis en ga je het dak van je tuinhuis vernieuwen? Dan loop je tegen een ruim aanbod van verschillende mogelijkheden aan. Je kunt kiezen voor een decoratieve variant, een ecologische of een oersterke variant die wel 50 jaar meegaat. In dit artikel kijken we naar de verschillende opties voor de dakbedekking van je tuinhuis.

Waar let je allemaal op?

Misschien heb je altijd al een moestuintje of dakterras op het dak van je tuinhuis willen aanleggen. Wanneer je het dak van je tuinhuis gaat vervangen, is dat een mooi moment om je droom te realiseren. Maar niet elke dakconstructie is geschikt voor de dakbedekking van jouw keuze. Dit hangt o.a. af van de draagkracht. Een professionele dakdekker kan deze draagkracht berekenen. Ook hangt je keuze af van het soort dak. Op een plat dak gebruik je een ander soort dakbedekking dan op een hellend dak. Kijk dus eerst naar de beperkingen, voordat je jouw keuze bepaalt.

Welke dakbedekking tuinhuis

Een tuinhuis wordt meestal niet bedekt met traditionele dakpannen. Dit komt omdat dakpannen voor extra gewicht zorgen, waar de meeste tuinhuizen niet op gebouwd zijn. Dat betekent dus op zoek naar een geschikt alternatief. We zetten de meest gebruikte dakbedekkingen op een rij:

  • Dakplaten: Dakplaten op je tuinhuis zijn budgetvriendelijk omdat ze snel te plaatsen zijn, wat scheelt in het arbeidsloon van de dakdekker. Bovendien gaan ze tot wel 40 jaar mee, waardoor je vervangingskosten laag blijven. Er zijn verschillende soorten platen als dakbedekking voor je tuinhuis, in diverse profielen en kleuren. Zo kun je kiezen voor dakpanplaten, trapezium platen en golfplaten. Een speciale coating maakt de platen weerbestendig en onderhoudsvrij. Dakplaten gebruik je op hellende daken.
  • Dakshingles: Bitumen shingles zijn populair voor tuinhuisjes vanwege de lage aanschafprijs, het lichte gewicht en het gemak waarmee je ze kunt vastlijmen. Ook shingles zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en kleuren, zodat je de stijl kunt aanpassen aan je tuinhuis. Kies je voor dakshingles op je tuinhuis, dan moet je ze na ongeveer 15 jaar vervangen. Dakshingles zijn geschikt voor hellende daken.
  • Riet: Voor een landelijke uitstraling, is een rieten dak natuurlijk prachtig. Je komt ze niet vaak tegen omdat de kostprijs vergeleken bij andere dakbedekkingen vrij hoog ligt. Voor een rieten dak heb je een professionele rietdekker nodig en regelmatig onderhoud is ook noodzakelijk omdat mos en algen het riet kunnen aantasten. Een goed aangelegd en onderhouden rieten dak, kan wel 50 jaar meegaan. Riet kan enkel worden toegepast op een hellend dak, met een ruim dakoverstek.
  • EPDM: Een tuinhuis met als dakbedekking EPDM is duurzaam omdat EPDM wel 50 jaar meegaat en gerecycled kan worden na gebruik. Het materiaal is onderhoudsvrij, kan gemakkelijk aan één stuk geplaatst worden en kun je ook gebruiken als ondergrond voor een groendak. Dit materiaal gebruik je voor platte daken.
  • Groendak: De meest duurzame oplossing is je tuinhuis dakbedekking laten aanleggen met een groendak. Je helpt zo mee aan het zuiveren van de lucht, produceert minder regenwater en geniet zelf van een koeler tuinhuis. Dit kan alleen op een plat dak.

Wil je vanwege de uitstraling toch het liefst dakpannen op je tuinhuis? Informeer dan bij je dakdekker naar de lichtgewicht Onduvilla dakpannen. Er zijn nog veel meer mogelijkheden overigens, met elk zijn eigen voor- en nadelen. Zo kun je ook kiezen voor een tinnen of koperen dakbedekking, leisteen en bitumen. Laat je bij het maken van je keuze altijd goed adviseren door een dakdekker uit je buurt, die je kunt vinden via de listings op deze website.

Dakbedekking