Dakramen

Dakramen plaatsen

Het plaatsen van dakramen brengt in de regel veel voordelen met zich mee. Dat zijn voordelen die voor zich spreken zoals licht en mogelijkheid tot ventileren. Maar ook de waarde van het huis stijgt door het plaatsen van dakramen.

Dat komt omdat licht en ventilatie zorgen voor een prettig sfeer en aangename temperatuur in huis vergeleken bij bijvoorbeeld een bedompte, muffige en donkere zolderkamer. Bij het kiezen van een dakraam dient u rekening te houden

met verschillende aspecten. Zo dient u rekening te houden met:

  • de maat van het dakraam;
  • de verschillende soorten dakramen waarvoor u zou kunnen kiezen;
  • de keuze voor de kozijnen (het materiaal voor het dakraam)

De maat van dakramen

Bij de maat voor uw dakramen dient u te bepalen of u één dakraam wilt laten plaatsen of dat u meerdere dakramen wilt laten plaatsen. Meerdere dakramen hebben het voordeel dat u een betere lichtverdeling in uw kamer krijgt. Anderzijds kost dat wel meer geld.

Een paar tips op een rij:

  • Kies een dakraam waarbij de glasoppervlakte ongeveer 10% van de vloeroppervlakte is, waarvan u wilt dat het dakraam die oppervlakte verlicht. Op die manier zorgt u ervoor dat er voldoende licht naar binnen komt.
    Voorbeeld: u laat een zoldervenster plaatsen omdat u uw zolderkamer wilt verlichten. Uw zolderkamer is 20m² en u wilt dat het zolderraam ervoor zorgt dat er tenminste 15m² van de vloeroppervlakte wordt verlicht. Het glasoppervlakte van u dakraam dient dan 1,5m² te zijn.
  • De hellingsgraad van uw dak is ook van belang. Stel u wilt bijvoorbeeld naar buiten kijken terwijl u zit en staat, dan dient u rekening te houden met lengte van het raam, naarmate de hellingsgraad van uw dak groter wordt om ervoor te zorgen dat er voldoende licht binnenvalt.
Dakramen