Groendaken

Groendaken: Uw dak bedekken met vegetatie

Groendaken of ook wel vegetatie daken zijn daken die bedekt zijn met vegetatie. Op die groendaken wordt vegetatie geplant zoals mos, gras, bomen, struiken, kruiden of sedum.

Dergelijke groendaken zijn nog niet veel vertegenwoordigd in Nederland of België, hoewel de populariteit van dit dak gestaag stijgt. Er zijn verschillende soorten groendaken:

  • Sedumdak: Sedum is een vetplantje, zodoende de naam sedumdak. Het vetplantje en zodoende het sedumdak komt in verschillende kleuren voor. U kunt sedum ook combineren met mos als vegetatie.
  • Het kruidendak kan ook met sedum gerealiseerd worden. Vaak ziet men bij het kruidendak toch eerder de combinatie van grassen en kruiden.
  • Grasdak: Een dak bedekt met gras en eventueel struiken en bomen.

Groendaken bestaan over het algemeen uit vier lagen:

  • Laag 1: Dakbedekking die waterdicht en wortelbestendig is. Deze laag bestaat vaak uit een combinatie van een wortelwerende laag die ervoor zorgt dat de wortels niet door uw dak groeien en een waterkerende laag die ervoor zorgt dat uw dak waterdicht is.
  • Laag 2: drainagelaag die ervoor zorgt dat overtollig water wordt weggevoerd. Op sommige hellende daken is deze laag overbodig.
  • Laag 3: Substraatlaag; Dit is de laag waarin de wortelen zich planten en waar zij zich voeden.
  • Laag 4: De begroeiing, oftewel de vegetatielaag.

Afhankelijk van het soort groendak dient deze laag dikker of minder dik te zijn. Bij een sedumdak bijvoorbeeld is een substraatlaag van 3 centimeter dikte al genoeg. Bij een grasdak echter is tenminste een substraatlaag van 10 centimeter nodig voor een platdak en 15 centimeter voor een hellend dak. Een zwaardere dakconstructie is tevens vereist voor een grasdak.

Het nadeel van groendaken ten opzichte van andere dakbedekkingen is dat het aanschaffen van van het dak relatief duur is. Daar tegenover staat dat groendaken wel langer meegaan dan normale dakbedekkingen en dat het groendak gemakkelijk her te gebruiken is.

Groendaken hebben daarnaast nog de volgende voordelen:

  • groendaken zien er bijzonder uit en zorgen voor meer groen in de buurt;
  • ze isoleren zowel koude als warmte als geluid;
  • het dak hoeft u jaarlijks slechts 1 tot 2 keer te onderhouden;

Daarbij dient u wel rekening te houden dat veel van deze voordelen verschillend gelden voor groendaken met een dikkere substraatlaag (zoals een grasdak) en groendaken met een dunnere substraatlaag (zoals een sedumdak). Zo gaat een “zwaarder” groendak langer mee, maar behoeft het zwaardere dak ook weer meer onderhoud in vergelijking met het dunnere groendak.

dak onderhoud
Daken informatie