Leien

Leien voor een strak uiterlijk

Het spreekwoord “van een leien dakje lopen” is niet zomaar ontstaan. Leien staan bekend om hun vlakke en daardoor strakke uiterlijk.
Daarnaast kunt u met leien ontelbaar veel kanten op.

Leien zijn ook goed als gevelbedekking te gebruiken, daarom kunt u uw leienpatroon van uw dak over laten gaan in uw gevel.
Enkele voordelen van leien op een rij:

  • hoge duurzaamheid;
  • goed te gebruiken ongeacht de vorm van uw dak;
  • slijtvast;
  • gaat een heel leven mee;
  • waterdicht;
  • weegt weinig (rond de 20 kilogram per m²) en kan daarom goed in combinatie met een lichtere dakstructuur geplaatst worden.

Voor de vele voordelen die leien met zich meebrengt, betaalt u ook wel een bijbehorend prijskaartje. Dat heeft er ondere andere mee te maken dat u zeer waarschijnlijk een vakman nodig zult hebben die de leien pannen legt, ook als u handig bent. Tevens dient de vakman elke lei apart te bevestigen op de panlatten. Daarom is het leggen van leien arbeidsintensiever. Het voordeel dat u daarmee verkrijgt is dat uw leien dak erg stormbestendig is. Als u kiest voor een kleiner formaat leien, liggen de kosten ook weer hoger.

Verschillende soorten leien

Er zijn drie soorten leien:

  • Natuurleien: Natuurleien worden gemaakt van leisteen. De schilfers van de leisteen worden in Frankrijk en Spanje ontgonnen om er natuurleien van te maken. Vanwege dit ontginningsproces zijn de kosten ook hoger voor natuurleien. Als u kiest voor natuurleien krijgt uw huis een levendige uitstraling. De ruwe structuur van de natuurleien is daarvoor de reden.
  • Leien uit vezelcement: Net als natuurleien zijn leien uit vezelcement erg flexibel. In vergelijking met natuurleien zijn leien uit vezelcement groter van formaat en vlakker dan natuurleien. Leien uit vezelcement zijn goedkoper dan natuurleien. Als u toch het ruwere en daarmee levendige uiterlijk van natuurleien prefereert voor een minder hoge prijs, kunt u imitatie natuurleien uit vezelcemten aanschaffen.

Bitumineuze shingles: Bitumineuze shingles noemt men ook wel bitumineuze leien.©d shingles zijn ook wel bekend onder de naam bitumineuze leien. Het zijn stroken dakbedekking bestaande uit bitumen ingelegd met zware glasvlies. De bovenkant van de stroken werkt men af met een weersbestendige beschermlaag. Bitumineuze dakbedekking is populair in gebruik bij het waterdicht en tochtvrij maken van platte daken.
Enkele voordelen van bitumineuze shingles is de grote keus in vorm en kleur. Daarnaast zijn bitumineuze shingles ook een licht materiaal.
Bitumineuze shingles past men vooral veel toe bij dakbedekkingen van tuinhuisjes. Omdat
het houten onderdak dient door te lopen is deze dakbedekking aan de prijzige kant en ziet u ze daarom niet zo vaak op daken van woonhuizen.

Leien